Spring naar de content

Het effect van Rutte en Samsom is nu wel uitgewerkt

Zouden er nu verkiezingen voor de Tweede kamer worden gehouden dan kwam de huidige coalitie – volgens de jongste peiling van Maurice de Hond – op 45 zetels. Dat is een stemmenverlies van 44 procent en ook een duidelijke boodschap.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

Een boodschap die ook op andere plaatsen in Europa kan worden gehoord, genoeg is genoeg, ophouden met die onzin van alleen maar bezuinigen.

Ik moet toegeven dat ook ik aanvankelijk enthousiast was over het quorum van arbeid en kapitaal, uiteindelijk is dat het waar het om gaat. Maar ja, arbeid is een begrip dat in Nederland inmiddels drastisch anders wordt ingevuld dan in de rest van de wereld, de arbeider bestaat niet meer. Hetzelfde geldt voor kapitaal, wat wij hier kapitalisten vinden, daar wordt op andere plekken in de wereld hartelijk om gelachen.

Nu lijkt niemand meer te weten welke kant het op moet: de vakbonden leggen hun leider onwerkbare restricties op, het kabinet benadrukt dat alles bespreekbaar is en niks hard als het gaat om aanvullende bezuinigingen. Dan weet je zeker dat ook alles de revue zal passeren en we nog lange tijd in een groei-impasse blijven.

Intussen vlucht Samsom naar voren – dat heeft hem bij de verkiezingen veel gebracht – door nu te vinden dat de bevolking zich in een referendum moet kunnen uitspreken. Als er een nieuw Europees verdrag zou komen. Wat klink dat goed en democratisch. Het is een vogel in de lucht: welk nieuw Europees verdrag dan ook zal Europa-breed door de bevolking van alle landen worden weggestemd. Geen Europees leider die zich daar op dit moment aan zal durven wagen.

Misschien moet Diederik ook nog even nakijken hoe dat de vorige keer ging met dat referendum. Toen was 67 procent van de Nederlandse bevolking tegen een Europese grondwet en omdat dat niet de politiek gewenste uitkomst was werd de terminologie gewijzigd zodat er in Europa toch gewoon gebeurde waar we op tegen waren. Want zo doen politici dat. Ze hebben het volk nodig om gekozen te worden maar daarna moeten we dimmen.

Als Rutte en Samsom het samen nog een tijdje willen uitzingen moeten ze leiderschap tonen. Dan zijn ze de eersten in Europa. Bijvoorbeeld door te durven zeggen dat die 3 procent nu wel bewezen heeft ons nergens te brengen. En dat 5 procent misschien wel plotselinge economische groei zal brengen waardoor de 5 procent vanzelf 4 of 3 procent wordt van een dan gegroeid Bruto Binnenlands Product.