Spring naar de content

Tip van Beppe Grillo voor Sybrand van Haersma Buma

De Italiaanse komiek – nee: ik bedoel die andere – Beppe Grillo overweegt op een ludieke manier een oplossing te bieden voor de impasse die zijn partij veroorzaakt in de Italiaanse senaat.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

De situatie in Italië is in enige mate vergelijkbaar met die in Nederland: de partijen die in de Tweede Kamer een meerderheid hebben, hebben die niet in de Eerste Kamer. En omdat Grillo er geen misverstand over heeft laten bestaan dat hij noch Berlusconi, noch Bersani zal steunen, houdt de wereld z’n adem in.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Welk voorstel er dan ook de Italiaanse Senaat haalt met een meerderheid in de Kamer, daar is het gedoemd te sneuvelen in het mijnenveld van de Vijfsterrenpartij van Grillo.

Het schijnt dat er nu enige druk op hem wordt uitgeoefend om de Senaat als stemgerechtigde fractie te verlaten zodra daar over iets gestemd moet worden. Zo onthoudt hij zijn steun aan wie dan ook maar kan er toch besluitvorming plaatsvinden zonder dat een van zijn partijleden zich heeft moeten corrumperen. In ruil voor zo’n houding wil hij dan nu wel op voorhand op hoog abstractieniveau afspraken maken met Bersani een Berlusconi over door zijn partij gewenste wijzigingen in het kiessysteem en nog wat ogenschijnlijke details. Bersani en Berlusconi moeten even door het stof maar kunnen elkaar daarna gewoon volop de tent uitvechten.

Helemaal geen gek idee en zeker ook uitvoerbaar in Nederland. Nietwaar Sybrand Buma? Het is al volop lente, kun je de komende tijd lekker op het Plein een biertje drinken in de zon. En dan hoor je het het verder wel.