Spring naar de content

Waar Wesley Sneijder afbouwt, bloeit Oguzhan Özyakup op in Istanbul

Het is tot op heden geen succes gebleken, Nederlandse voetballers die op jonge leeftijd een transfer naar een buitenlandse topclub maken.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Tim Cardol

Jeffrey Bruma, Patrick van Aanholt, Ouasim Bouy, allen vertrokken ze jong, maar wilde doorbreken niet lukken. Ook voor de op vijftienjarige leeftijd naar Arsenal vertrokken in Zaandam geboren Oğuzhan Özyakup dreigde zo’n scenario, maar in het geboorteland van zijn tweede vaderland lijkt hij z’n carrière nu te herpakken.

In 2008 vertrok de Nederlandse middenvelder naar Arsenal. Het Engelse voetbal daar gaat alles toch net even wat sneller, heb je direct een tegenstander in je nek – de cliché’s die ieder jong talent bij zijn vertrek naar Engeland lijkt in te studeren braaf uitspreekt. Bovendien: als het hoofd van de jeugdopleiding je vergelijkt met Cesc Fabregas, dan moet het allemaal wel goed komen.

Maar het ging niet goed. Özyakup kreeg na een jaar een profcontract, maar in de seizoenen erna kwam hij niet verder dan twee wedstrijden in de League Cup. Spelen tegen Shrewsbury Town, daarvoor was hij toch niet naar Londen gekomen. En dus maakte Özyakup deze zomer de overstap naar Besiktas, de op papier derde club van Istanbul. Na Wesley Sneijder en Dirk Kuijt neemt Oğuzhan Özyakup plaats op de derde trede.

Zondagavond won Besiktas knap met 3-2 de beladen stadsderby van Fenerbahçe en nestelde het zich onverwachts op een knappe tweede plek achter het Galatasaray van Wesley Sneijder. Oğuzhan Özyakup viel in na enkele weken te zijn uitgeschakeld met een blessure.

Bij Besiktas is de middenvelder inmiddels uitgegroeid tot een gezichtsbepalende speler. Terwijl Wesley Sneijder Istanbul ogenschijnlijk heeft uitgekozen om aan het afbouwen van zijn carrière te beginnen, is het in de Turkse hoofdstad voor Oğuzhan Özyakup pas net begonnen. Jammer dat Özyakup voor het Turks elftal heeft gekozen.