Spring naar de content

Hugo Chavez: de vijf must-see videomomenten

Hoewel de Venezolaanse president Hugo Chávez gisteren op 58 jarige leeftijd is overleden, heeft de charismatische leider zich gedurende zijn leven al lang onsterfelijk gemaakt. Een overzicht van de opmerkelijkste momenten uit zijn leven op video:

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Aaron van Wirdum

Na zijn eerste coupe – toen nog als Luitenant-Kolonel van het Venezolaanse leger – werd Hugo Chávez opgepakt en gearresteerd. De actie was mislukt, zo verkondigde hij zelf op de nationale televisie:

Vrij vertaald: “Kameraden, helaas hebben we, vooralsnog, onze doelstellingen in de hoofdstad niet weten te behalen. Het is ons hier in Caracas niet gelukt de macht te grijpen. Jullie hebben goed werk verricht, maar het is tijd om meer bloedvergieten te voorkomen. Het is tijd om te reflecteren, nieuwe situaties zullen zich voordoen, en het land zal zich vastberaden op een betere toekomst moeten richten.” Vooralsnog geen revolutie dus, in 1992. Vooralsnog.

We maken een sprongetje in de tijd. 2006, Chávez is inmiddels president, maakt hij furore op in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties door met zijn anti-imperialistische speech. Vooral het verwijt dat Amerikaans president George W. Bush de duivel zou zijn haalt de voorpagina’s.

Een jaar later, in 2007, vraagt BBC-journalist een kritische vraag aan Chávez, tijdens een met regelmaat uitgezonden televisieprogramma over de president: “Waarom spendeert Venezuela zijn geld niet in Venezuela?
Vrij vertaald antwoord: “Dat is een domme vraag. Ik kan geen antwoord geven op een domme vraag, want wie dat probeert lijkt zelf dom. (…) Alleen een dom persoon zou zo’n domme vraag stellen.”

Misschien niet zo zeer Chávez’ verdienste, maar wel gedenkwaardig: de Spaanse koning Juan Carlos I die de Venezolaan er even op wijst dat hij zijn kop moet houden, tijdens de Iberisch-Amerikaanse top in 2007.

Voor wie nog twijfelde aan het charismatisch leiderschap van Chavez, verspreidde de president de laatste jaren video’s via twitter.

Vrij vertaald: “Chávez, dat ben ik niet, Chávez, dat zijn wij allemaal!” (In verschillende variaties.)

Afijn, het moge duidelijk zijn dat Hugo Chávez een gedenkwaardige president was. En wilt u dat niet van ons aannemen, of zelfs niet van de de man zelf, dan legt correspondent Marjon van Royen het nog één maal uit. Op zijn Venezolaans, zullen we maar zeggen…