Spring naar de content

WikiLeaks-lekker Bradley Manning genomineerd voor Nobelprijs

Bradley Manning, de Amerikaans militair die al drie jaar vastzit vanwege het lekken van video-opnames en diplomatieke telegrammen aan klokkenluidersite WikiLeaks, is genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Aaron van Wirdum

Manning heeft zijn nominatie te danken aan een zestal politici uit IJsland, Zweden en Tunesië, die vinden dat de Amerikaan het mondiale vredesproces een grote dienst heeft bewezen: “The revelations – including video documentation of an incident in which American soldiers gunned down Reuters journalists in Iraq – have helped to fuel a worldwide discussion about overseas engagements of the United States, civilian casualties of warrant rules of engagement.”

Manning wilde het publieke debat aanzwengelen
De nominatietekst toont veel gelijkenis met de woorden die Manning eerder deze week zelf sprak tijdens zijn proces: de militair heeft enkele dagen geleden voor het eerst in de rechtbank toegegeven dat hij heeft gelekt aan WikiLeaks. In tegenstelling tot de beschuldigingen, gaf Manning echter aan dat hij ‘de vijand’ niet heeft willen helpen. In plaats daarvan wilde hij het publieke debat in zijn thuisland aanzwengelen: “I believe that if the general public had access to the information this could spark a domestic debate as to the role of the military and foreign policy in general.”

Nobelprijswinnaar Obama steunt vervolging van Manning
Als Manning de prestigieuze prijs straks echt wint zou dat zeker opmerkelijk zijn. Niet alleen zijn er dit jaar met 259 stuks een recordaantal nominaties, het is ook nog eens zo dat de Nobelprijswinnaar van 2009 – Barack Obama – achter de vervolging van de militair staat. Bovendien zou het tamelijk markant zijn als de prijs zou worden uitgereikt aan Manning terwijl hij juridisch nog niet is veroordeeld. Alhoewel een zekere Amerikaanse president de prijs vier jaar geleden nog won zonder überhaupt iets te hebben gepresteerd.