Spring naar de content

Eindelijk: een Nederlandse uitgever die het e-book serieus neemt

We hebben er een tijd op moeten wachten, maar eindelijk is het dan zover: Nederland heeft zijn eerste serieuze uitgever van e-books: Uitgeverij Fosfor is gisteren gelanceerd. Het bedrijf specialiseert zich in niet meer verkrijgbare journalistieke boeken en geeft vanaf vandaag het boek Tegels Lichten van Henk Hofland bij wijze van promotiecadeautje hier gratis weg.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Geert Poorthuis

Uitgeverij Fosfor is een initiatief van twee gelouterde journalisten (onder andere NRC-Handelsblad) die de mogelijkheden van het e-book, in tegenstelling tot de meeste uitgevers in dit land, wel ten volle willen benutten. Het grote probleem in dit land is dat van alle boekuitgaven, zoals die verkrijgbaar zijn in een doorsnee boekhandel, slecht een kleine 3 procent ook digitaal beschikbaar is. Dat komt vooral omdat uitgevers niet geïnteresseerd zijn in de nog kleine markt en omdat ze er vaak niet in slagen om het eens te worden met de eigenaars van de rechten op een boek, bijvoorbeeld wanneer de auteur zelf is overleden.

Revolutie
Uitgeverij Fosfor is daar, zo te zien, wel in geslaagd en presenteert boeken van enkele tientallen auteurs uit de afgelopen decennia. En tegen een redelijke prijs, ongeveer 5 euro per boek, niet toevallig het bedrag dat internationaal het meest wordt genoemd als redelijk. De uitleg van Fosfor voor deze prijs is even eenvoudig als opmerkelijk: ‘We zouden niet weten waarom het meer zou moeten kosten’. Daar komt nog bij dat auteurs van de boeken voor 50 procent meedelen in de opbrengst. Spreken van een revolutie in de boekenwereld gaat misschien iets te ver, maar een ontwikkeling in de goede richting is het wel.

Longforms
Daar blijft het overigens niet bij. In navolging van kranten als The New York Times en The Washington Post wil Uitgeverij Fosfor digitale boeken gaan maken van lange journalistieke producties (zogenaamde longforms) en die verluchtigen met beeld en (mogelijk) geluid. Daarbij beperkt Fosfor zich vooralsnog tot uitgaves voor de iPad van Apple. Een domme keuze, lijkt ons, gezien de dominantie van Android op de markt van besturingssystemen voor telefoons en kleine tablets. Daar komt men ongetwijfeld op terug.

Onderwerpen