Spring naar de content

Internationale Vrouwendag: zó krijg je eindelijk meer salaris

Hallo dames! Gefeliciteerd met Internationale Vrouwendag. Een heuse eigen dag, net als autisten, warme truien en mantelzorgers.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Tim Jansen

Voor ons mannen betekent dit wegcijferdag. We doen boodschappen, koken, de hond uitlaten, rotzooi opruimen, luisteren en hangen deze vrijdagavond niet in de kroeg. Thuis zitten we niet onderuitgezakt, zappend naar de beeldbuis te staren en we plezieren tussen de lakens zonder een fysieke return on investment te verwachten. Zo zijn wij. Als het meezit kopen we zelfs een cadeautje voor onze vriendinnen, zussen en moeders. Dat kan er immers wel vanaf!

Moddervet salaris
Waar vanaf? Ons moddervette salaris. Het CBS heeft deze week namelijk berekend dat, ondanks twee feministische golven, mannen vijftien procent meer verdienen dan vrouwen. Voor hetzelfde werk! Ongetwijfeld zullen er vandaag stemmen opgaan die u vertellen dat het tijd is voor een derde feministische golf, dat we toch al decennia weten dat man en vrouw gelijk zijn (al dan niet verwijzend naar verdragen), dat het aan onmogelijke vrouwelijke hormonen/wensen ligt (ze willen een carrière, kinderen, hobby’s en een leuke vent!) of dat vrouwen minder geven om geld en dientengevolge hier bij het onderhandelen van arbeidsvoorwaarden minder aandacht aan besteden.

In alle argumenten en verklaringen die voorbijtrekken zullen we iets plausibels herkennen. Alle gewichtigheid ten spijt, de conclusie is simpel. Vrouwen horen in gelijke gevallen hetzelfde salaris te krijgen als mannen. Alhoewel, er is één valide tegenargument vanuit mannelijk perspectief. De angst dat vrouwen een salarisverhoging van 15 procent linea recta omzetten in een evenredige uitbreiding van hun garderobe.

Nederlandse vrouw relatief minder benadeeld
Overigens wordt de Nederlandse vrouw minder benadeeld dan de gemiddelde Europese vrouw. Uit een studie in het kader van de Europese Dag van de Gelijke Beloning (!) is gebleken dat Europese mannen 16,2 procent meer opstrijken dan de dames. Ook dit is weinig verrassend. We weten al jaren dat vrouwen in Nederland en de rest van Europa gemiddeld minder verdienen. Gemiddeld, misschien is dat wel het probleem. Deze kennis over beloningen betrekken wij uit grote en anonieme onderzoeken. Maar weten we wat onze directe collega’s en vrienden maandelijks op hun bankrekening krijgen bijgeschreven? Vaak niet.

Nederlanders zijn behept met een calvinistisch omerta als het gaat om loonzakjes. Als we teveel verdienen zijn we bang arrogant genoemd te worden. Verdienen we te weinig dan zal er wel iets mis zijn met onze protestantse werkethiek. Nee, als iemand ons vraagt naar ons salaris klinkt er hoogstens een besmuikt ‘ongeveer modaal’. Voor werkgevers uiterst comfortabel. Zolang medewerkers geen kwalitatief benul hebben wat anderen in dezelfde functie verdienen, kunnen sommige salarissen lager worden gehouden.

Vraag mannen wat zij verdienen
Dus dames, jullie weten wat jullie te doen staat vandaag. Vraag mannelijke collega’s wat zij verdienen. Aan de heren natuurlijk de opdracht om als een echte gentleman de vraag eerlijk te beantwoorden. Bij onredelijke verschillen beent u gezamenlijk het kantoor van de baas binnen om hetzelfde hogere loon te eisen. Wordt hier geen gehoor aan gegeven, dan rest er maar één ding. Verhuizen naar Italië. Daar verdienen de vrouwen namelijk een fractie meer dan mannen. Dat is geen toeval. De knappe en immer goedgeklede Italiaan kent als geen ander de waarde van een goedgevulde garderobekast.