Spring naar de content

Vernietigend rapport: dure Joint Strike Fighter heeft ernstige tekortkomingen

De Joint Strike Fighter vormt al ruim tien jaar een hoofdpijndossier. Onlangs werd bekend dat de kosten voor het testen van de JSF, die ‘mogelijk’ de Nederlandse F-16 moet gaan vervangen, verder oplopen. Ondertussen is er in de Verenigde Staten forse kritiek: “Elements of the helmet made it harder, not easier, to see outside the aircraft.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Tim Cardol

Deze week kwam in de Verenigde Staten een rapport naar buiten waarin de voortgang van de testfase van de F-35A uit het JSF-programma. In het rapport komen ernstige tekortkomingen in het toestel aan bod. Zo is de huidig beschikbare software nog geenszins gevechtsklaar, functioneert het radarsysteem zeer gebrekkig en zorgt het miljoenen kostende display in de helm voor gevaarlijke situaties.

“Aft visibility will get the pilot gunned [down] every time,” schrijft het rapport in een (wel) vernietigend rapport dat er geen twijfel over laat bestaan dat de Joint Strike Fighter nog geenszins klaar is om in gebruik te worden genomen. Conclusie: “The F-35A is not viable”.

In 2013 beslissing over aanschaf JSF
Ondertussen werd vorige maand in Nederland bekend dat de kosten voor het testen van diezelfde F-35A verder zullen oplopen tot maximaal €55 miljoen. De Nederlandse regering heeft besloten het project dat al sinds 2001 op de politieke agenda staat voort te zetten en in 2013 te besluiten of de F-35A daadwerkelijk het aankopen waard is.