Spring naar de content

Rutte-II: de start was rot, het vervolg nog niet veel beter

Het tweede kabinet Rutte heeft “een rotstart gehad.” Deze formulering bezigde de naamgever van het kabinet deze week tijdens een partijbijeenkomst van de VVD in Zeist.  We frissen uw geheugen even op, voor het geval u al weer bent vergeten wat er in een paar maanden Rutte II aan trammelant de revue is gepasseerd.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Pieter Yspeert

Na twee maanden onderhandelingen waren de winnaars van de verkiezingen er uit. VVD en PvdA vormen samen een nieuwe coalitie. Zoals elke coalitie, maar meer dan we de afgelopen gewend waren, zou Rutte II de kabinetsperiode stabiel uitzingen.

Zorgpremie
Al na een week was er een eerste grote probleem. De plannen voor de zorgpremie waren tussen neus en lippen door al bekendgemaakt, nu waren ook de gevolgen voor de betalende burgers doorgerekend. De vermogende VVD-aanhang zou er met het nieuwe systeem (een inkomensafhankelijke zorgpremie) op achteruit gaan. Een directe lastenverhoging via de zorgpremie dus voor de rijkeren.

Dit leidde tot een dusdanig grote oproer dat Mark Rutte en Diederik Samsom al na een week een herzien regeerakkoord moesten presenteren. Minister-president Rutte gaf al vrij snel toe met de zorgpremie een fout te hebben gemaakt waarvoor hij zijn excuses aanbood.

Met de ‘rotstart’ van het kabinet doelt Mark Rutte voornamelijk op de commotie over de zorgpremie, gaf hij aan op de partijbijeenkomst. De problemen met het woonakkoord en de huidige begrotingsproblematiek liet hij buiten beschouwing. Misschien komen hier later nog excuses voor. De start was rot, het vervolg nog niet veel beter, zullen we maar zeggen.

In de serie ‘Politiek moment van de week‘ belicht HP/De Tijd wekelijks een bijzonder moment in de vaderlandse politiek. Een bijzondere Kamervraag, een opvallende motie, kortom: de krenten uit de (Haagse) pap.


Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen

Volg HP/ De Tijd en Pieter Yspeert op Twitter

Volg HP/ De Tijd op Facebook.