Spring naar de content

Lothar Matthäus (ook) uitgekotst in Duitsland

Een goed paard is nog geen goede ruiter. Terwijl onze voormalige vedette Marco van Basten er door schade en schande achter komt dat het trainerschap een heel andere tak van sport is, heeft Duitsland Lothar Matthäus. Bejubeld als voetballer, maar geen Duitse club wil hem als coach op de bank.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Tim Cardol

Lothar Matthäus heeft in Nederland geen goede naam. Een kaartenpakker en een matennaaier die er niet voor terugdeinst z’n tegenstanders een rode kaart aan te smeren. "Ik provoceer niet, maar ik intimideer, uit overlevingsdrang,” zei Matthäus ooit tegen de NRC.

Middelvinger
Als coach is de Duitser al even fanatiek en dat levert hem vooralsnog geen goede reputatie op. Zo kreeg Matthäus in 2006 nog een schorsing van dertig dagen als coach van het Braziliaanse Atlético Paranaense voor een middelvinger aan het adres van de dienstdoende scheidsrechter.

Ondertussen zit Lothar Matthäus al weer anderhalf jaar zonder club. Na een trainerscarrière die hem naast Paranaense ook langs Rapid Wien, Partizan Belgrado, Red Bull Salzburg, Maccabi Netanya en de nationale teams van Hongarije en Bulgarije leidde, vindt de voormalig middenvelder het wel een keer tijd voor een club uit z’n vaderland.

Afgelopen week liet Matthäus weten in onderhandeling te zijn met de Duitse laagvlieger SpVgg Greuther Fürth. Wederom werd het geen match en de lijst met ‘gemiste kansen’ begint nu toch wel treurige vormen aan te nemen constateert het Duitse voetbalmagazine 11Freunde.

SpVgg Greuther Fürth is alweer de tiende club sinds 2001 met wie Matthäus openlijk lijkt te flirten. Van Bayern München tot Arminia Bielefeld, van Schalke 04 tot VFL Wolfsburg, geen van de clubs lijkt het aan te durven de driftkikker voor de ploeg te zetten.

Geen plaats voor Matthäus
In 2009 beklaagde Matthäus zich in Bild al over het gebrek aan interesse in Duitsland. ““Ik snap niet wat men in Duitsland tegen mijn persoontje heeft. Tegen de trainer Matthäus kan men in ieder geval niets hebben. Ik heb altijd aanvallend voetbal gespeeld met mijn ploegen, heb in het buitenland prijzen gewonnen en heb jonge spelers kansen gegeven. Blijkbaar valt niemand dat op.”

Een sterk Bayern-imago en het feit dat Lothar Matthäus in boulevardkrant Bild iets te vaak van zich doet spreken, lijkt de Bundesliga-clubs af te schrikken met de voormalig Wereldvoetballer in zee te gaan. Nu het Duitse elftal onder Joachim Löw is getransformeerd van een team vol vechters en mannetjesputters naar een elftal vol stylisten en paradepaardjes is er voor het gezicht van het ‘oude Duitsland’ geen plaats meer in de Duitse stadions.