Spring naar de content

Dijsselbloem kan nu zijn intenties tonen aangaande de hoogte van de hypotheekrente

De hypotheekrente ligt in ons land gemiddeld een procent hoger dan in de ons omringende landen. Het verschil met de Verenigde Staten is nog veel groter, daar wordt tussen de 2 en 2,5 procent gerekend voor 15 jaar vast en tussen de 3 en 3,5 voor 30 jaar vast.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

Toch ligt de basisrente van de centrale bank in de VS met 0,25 procent maar een half procent lager dan die van de ECB met 0,75 procent.

In ons land betaal je voor 15 jaar tussen 5 en 6 procent en voor 30 jaar komt daar nog eens een half procent bij. Nederlandse banken zouden problemen hebben met hun funding, geld aantrekken op de kapitaalmarkt zou moeilijk zijn en duur, en de traditionele manier – spaargeld aantrekken en dat als hypotheek uitzetten – zo ontoereikend zijn.

Overheidsinfuus
Inmiddels liggen, op de Rabobank na, zo ongeveer alle commerciële banken helemaal of ten dele aan een overheidsinfuus. Van ABN AMRO en SNS mogen we ons de trotse bezitters noemen, ING heeft nog altijd niet al zijn staatssteun afgelost. Vanuit Brussel is er dan het voorschrift dat die banken niet oneigenlijk mogen concurreren met andere banken, bijvoorbeeld door te stunten met tarieven. Je zou kunnen zeggen dat er op de Nederlandse markt uitsluitend wordt gestunt met tarieven, de banken maken er voor zichzelf een feestje van.

Experiment
Dijsselbloem is voorzitter van de Europese bankencommissie en zou daar dus een potje moeten kunnen breken met een experiment. Als hij nu zijn twee eigen banken eens gewoon van goedkoop kapitaal voorziet – de staat leent tegen 0 tot 1 procent – en dat geld door ABN AMRO en SNS laat aanwenden om tegen tarieven die concurreren met het buitenland op de hypotheekmarkt uit te zetten, wie kan daar dan iets tegen inbrengen?

Het is toch heel normaal dat je een beroep doet op je aandeelhouders als je meer kapitaal nodig hebt? En het ging toch om een Europese markt, dat hele gedoe met die euro? En er zijn nu toch zodanige restricties bij het verstrekken van hypotheken dat er voor een hogere rente geen reden vanuit het veronderstelde hogere risico is? Bovendien, ABN AMRO en SNS genieten geen staatssteun, ze zíjn van de staat. En vanuit die Europese marktgedachte is er sowieso geen sprake van stunten, er is sprake van marktconformiteit.

Wij financieren het feestje van de banken
Het zal allemaal wel te vanzelfsprekend zijn. Daarom gaat het ook niet gebeuren. Terwijl bonussen nog altijd toenemen en de salarissen in de banksector ook gemiddeld aanzienlijk hoger zijn dan het gemiddelde in de markt, financieren wij dat perpetuele feestje terwijl de regering met z’n handen in zijn zakken toekijkt.

Onderwerpen