Spring naar de content

Eva Jinek pakt Geert Wilders aan, impro-ongein met Jojanneke en bejaarden-tv bij BNN

U kunt niet alles zien. Daarom zet HP/De Tijd de meest opvallende, leuke of pijnlijke tv-momenten van afgelopen week voor u op een rij. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Roeland Müller

 

 

 

Jojanneke van den Berge verlost ons van Patrick Lodiers
Het nieuwe programma De grote improvisatieshow (RTL) lijkt op de oude Lama’s: Tijl Beckand en Ruben van der Meer trekken de kar en veel spellen zijn rechtstreeks gekopieerd van het succesvolle BNN-format. Het programma pretendeert gelukkig niet vernieuwend te zijn, en overstijgt wel degelijk het niveau van de laatste Lama-series (waar alle swung uit was) en Sara Kroos’ In goed gezelschap. Er is snel gemonteerd, de spelers lachen niet tot in den treure om hun eigen grappen en er wordt op ingenieuze wijze gebruik gemaakt van technische middelen. Impro blijft een lastig genre, maar dit lijkt er weer op.

Grootste winstpunt is toch wel ‘onze’ Jojanneke van den Berge. Zij houdt de touwtjes strak in handen, zorgt voor tempo en doet af en toe niet onverdienstelijk zelf mee.

De opstandige bejaarden van Golden Oldies
Nog een ex-Lama dan: geïnspireerd op de docu-hit Young at Heart vormt Ruben Nicolaï een bejaardenkoor dat zich aan rockklassiekers waagt in Golden Oldies. Een sympathiek idee en het valt te prijzen dat BNN inziet dat een jongerenzender niet alleen maar sexy televisie hoeft te maken. Met name de verhalen van de bejaarden die tussen de repetitiebeelden zijn geplakt zijn aangrijpend.

In de eerste aflevering wordt ons wel een beetje een hallelujastemming opgedrongen, terwijl juist de weerstand van de deelnemers voor de mooiste beelden zorgt. Zo stappen er drie mannen op uit onvrede over het repertoire. Ruben Nicolaï, die het programma verder prima leidt, gaat tevergeefs met de klassiek geschoolde mannen in discussie en zegt geagiteerd en weinig opbouwend: ‘Niet alles is alleen maar negatief’. Je zou denken dat je zo drie nieuwe mannen vindt, maar kennelijk is daar geen tijd voor.

Eva Jinek lokt Geert Wilders in de val
De grote Blonde Leider interviewen is een van de moeilijkste klussen: stel je hem op zijn gemak word de journalistieke wereld je als kontkruiper of lichtgewicht afschildert, maar ben je kritisch op Geert Wilders dan laat zich überhaupt niet door je interviewen. Maar Eva Jinek kreeg hem zo ver – hij vertrouwde de wakkerste ex van zijn advocaat blijkbaar. Toch ging de boomlange Wilders ietwat nerveus op het bankje zitten, waar hij zijn benen maar moeilijk kwijt kon. Zijn zenuwen bleken terecht.

Jinek zette haar ochtendhumeur prachtig in voor een onconventionele aanpak. Eerst lacht ze Wilders uit als hij in zijn ideologisch stuip trekt. “Ik wilde gewoon rustig beginnen,” denigreert ze Wilders. Verder vraagt Jinek stevig door over Wilders’ geïsoleerde leven. Wordt hij steeds meer paranoia? Na een luchtig uitstapje over het nieuwe reisprogramma van GTST’s Ludo en Janine keert Jinek terug bij Wilders, om het over zijn ‘verzet’ te hebben. De vrouw die als opvolger van Sacha de Boer wordt genoemd als NOS-autocue lezer (zou zonde zijn!) nam stelling en constateerde dat in Den Haag niemand zijn verzet serieus neemt en dat hij met zijn retoriek nog niets heeft bereikt. Dat had Wilders niet zien aankomen: