Spring naar de content

Johan Cruijff kraakt scheidsrechterbeleid UEFA

Hartstikke leuk zo’n ‘Zonder Respect Geen Voetbal’-campagne, maar als je grootste ambassadeur in zijn column tekeergaat over het handelen van een Europese topscheidsrechter, dan lijkt de meeste moeite voor niks. Johan Cruijff laat in De Telegraaf weinig heel van het optreden van Cüneyt Çakir tijdens Manchester-Real.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Tim Cardol

“Neem al die acties rond het woord ‘respect’. Laat ik het zo zeggen, het komt er nog niet helemaal uit,” is Cruijff kritisch op de acties van de KNVB naar aanleiding van de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen. Volgens het Ajax-icoon is het besluit van de UEFA om Çakir aan te stellen voor de kraker in de Champions League absoluut onbegrijpelijk.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Çakir geen groentje
“De enige die de man kende was zijn moeder,” schampert Cruijff over de Turkse scheidsrechter die niettemin door NOS-commentator Jeroen Grueter nog getipt werd voor de finale van deze editie van de Champions League. Bovendien is Çakir met meerdere optredens op het EK 2012 en de halve finale tussen Barcelona en Chelsea van vorig jaar, niet bepaald meer een groentje te noemen.

Voor Johan Cruijff is echter duidelijk dat het aanstellen van ‘onze Turkse vriend’ een enorme vergissing is geweest van de UEFA. “Helemaal als je de situatie bekijkt waarin beide clubs zich bevinden. Je weet dat Real Madrid dan niks cadeau geeft. Ze gaan daarin heel ver, dus moet je dat als scheidsrechter extreem goed aan kunnen voelen.”

De rode kaart die scheidsrechter Çakir uitdeelde aan Manchester-speler Nani is voor Cruijff reden het aanstellingsbeleid van de UEFA te kraken. “Bij mij rijst dan meteen de vraag wie het in zijn hoofd haalt om uitgerekend zo iemand uit te zoeken voor de meest beladen van de vier wedstrijden.”

Campagne heeft weinig zin
Waar Cruijff de link vandaan haalt om het beleid van de UEFA te koppelen aan de  ‘Respect’-campagne van de KNVB is ons onduidelijk. Als het belangrijkste gezicht van het Nederlands voetbal zo openlijk meent een scheidsrechter te moeten afvallen, dan heeft het weinig zin om nog langer ‘Zonder Respect Geen Voetbal’-reclameborden langs de voetbalvelden te plaatsen.

Onderwerpen