Spring naar de content

Onderzoeken van NOS en NRC maskeren journalistieke luiheid

Als de media echt niet meer weten wat te brengen, houden ze een enquête. Gaan ze Statenleden vragen of de provincies moeten worden samengevoegd. Gaan ze burgemeesters vragen of hun gemeentes het opheffen waard zijn. Gaan ze sportbonden vragen of ze tegen doping zijn. Het antwoord wisten we allemaal allang. Kan er een eind komen aan deze zinloze, geldverslindende pseudo-onderzoeken?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Geert Poorthuis

Opsplitsing
Het ene na het andere onderzoek verschijnt dezer dagen in de kranten en op internet. De resultaten lijken nogal desastreus voor minister Plasterk die doende is het bestuur van dit land te vernieuwen. Hij wil het land opdelen in wat grotere landsdelen. Helemaal zo gek nog niet want de provincies zijn een erfenis uit een eeuwenoud verleden. Vaak inefficiënt omdat de burgers van dit land allang niet meer in provinciegrenzen denken. Ze zijn vooral zeer rijk omdat ze maar weinig echte taken hebben en eigenaar waren van energiebedrijven, die (helaas) zijn verkocht aan buitenlandse investeerders.

Ook gemeenten hebben dringend behoefte aan een wat grotere omvang. Het meest schrijnend werd dat afgelopen weekend duidelijk bij het onderzoek naar de gang van zaken in het kleine Groningse Haren. Het dorp heeft 1 (één) ambtenaar voor veiligheidskwesties en een halve (0,5) voor communicatie. Geen wonder dat het dan tijdens een feestje met enkele duizenden jongeren een beetje uit de hand loopt. Op een steenworp afstand ligt de grote stad Groningen, maar de autoriteiten daar zijn in Haren niet bevoegd. Dat is een misstand die aandacht verdient.

Brood
Maar wat doen de NOS en NRC? De NOS vraagt leden van Provinciale Staten naar hun mening over het opheffen van de provincies en publiceert dat als nieuws. Natuurlijk zijn ze tegen: dat is hun brood. Van hetzelfde laken een pak bij NRC. Dat houdt een deftige enquête onder de Nederlandse burgemeesters die gemiddeld regeren over gemeenten van 40.000 inwoners. Opschalen naar 100.000 inwoners zou betekenen dat het merendeel zijn (of haar) baan kwijtraakt. Nogal wiedes dat die gezagsdragers daar tegen zijn. Het is alsof je AOW’ers vraagt of ze tegen verlaging van hun pensioen zijn.

Als klap op de vuurpijl kwam de NOS zondag met een onderzoek naar doping in de sport, wat de hele dag als belangrijkste nieuws werd gebracht. Helaas niet het antwoord op de vraag welke sporters doping gebruiken. Nee, een onderzoek naar de mening van sportbonden over doping. Uitkomst? Ze zijn tegen, maar weten niet zeker of ze het kunnen uitroeien. Goh, dat is geen nieuws, dat is journalistieke luiheid in de vorm van een onderzoek.