Spring naar de content

Kees van Kooten breekt definitief door in DWDD

Twitter ontplofte bijna: Kees van Kooten was te gast in De Wereld Draait Door en maakte een verpletterende indruk op twitterend Nederland. “Dit gesprek maakt een heel seizoen DWDD goed.” Zelfs de jongste generatie dweept na dit gesprek met de oude Koot. Hoog tijd dus voor een rentree op de Nederlandse beeldbuis!

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

Zijn conditie is opperbest, zo laat hij aan het begin van het interview over het door hem geschreven boekenweekgeschenk De Verrekijker aan Matthijs van Nieuwkerk weten. “Ja, ik ben in prima vorm. Nooit gerookt. En veel gesnoven, dat scheelt.” De jongste generatie – mijn generatie – was verkocht. Wie was deze man? En bovenal: wat zouden we graag zo’n opa willen hebben.

Even later leest Van Kooten een vier minuten durende passage over het ‘dubbelspel’. Twitter ontploft wederom. Niet dat we allemaal een opa willen hebben die in detail vertelt hoe hij en oma vroeger, voor de spiegel van hotelkamer in Parijs, de liefde bedreven… Nee dat niet. Maar een opa als Van Kooten zouden we het vergeven. Als hij maar íets vertelt.

De definitieve doorbraak naar het jonge publiek
Natuurlijk, wij twintigers kennen Kees van Kooten van naam. En we hebben allemaal wel eens van de Vieze Man gehoord, maar daar houdt het mee op. Wij zijn niet met Kees van Kooten opgegroeid zoals onze vaders en grootvaders die elke zondag met natte haartjes naar Koot en Bie keken. Wij kijken en keken naar andere komieken, op onze slaapkamers. Iedere generatie zijn eigen helden.

Maar Kees van Kooten bewijst dat er je generaties kunt overstijgen. Zijn optreden bij De Wereld Draait Door is dan ook zijn definitieve doorbraak naar het jonge publiek. Mocht u het niet geloven, bekijkt u dan eens deze stroom aan tweets – veelal van jonge mensen.

Kees van Kooten terug op televisie
Sorry meneer Van Kooten, u komt niet meer van ons af. De jongste generatie wil méér. Geen dvd-boxen, maar nieuw materiaal. U bent naar eigen zeggen goed geconserveerd gebleven dus dat moet lukken. Wat dacht u van een dagelijkse dagsluiting, net als Simon Carmiggelt jarenlang deed voor de VARA? Het hoeft niet lang te zijn. Een minuutje of twee is genoeg. Gewoon een verhaaltje voor het slapen gaan.

Of iets op de zaterdagavond. Een sketch-show, eventueel met een andere komiek die nu met pensioen is. Paul de Leeuw maakt wel ruimte. En als dat allemaal teveel is, wat ik me kan voorstellen op 71-jarige leeftijd, kom dan gewoon eens wat vaker langs bij De Wereld Draait Door. Als tafelheer. Want meneer Van Kooten: Nederland schreeuwt om een opa, zeker nu oma Beatrix ons binnenkort gaat verlaten. Prettig kennisgemaakt te hebben.

‘De Verrekijker’ is het boekenweekgeschenk van Kees van Kooten. De boekenweek duurt van 16 tot 24 maart 2013.

Bekijk hier het interview met Kees van Kooten in DWDD, 11 maart 2013:

——
  Download deze gratis app om ons maandblad op uw tablet te lezen
  Volg HP/ De Tijd en Nick Muller
 
Volg HP/ De Tijd op Facebook