Spring naar de content

Die Nationale Hypotheekinstelling gaat het ook niet worden

Het was gisteren groot nieuws, een beetje zoals alles groot nieuws is als het volk wanhopig op een oplossing wacht. In het geheim blijkt een hoge ambtenaar, die overigens binnenkort de tweede man van ABN AMRO wordt, besprekingen te hebben gevoerd met de pensioenfondsen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

Die zouden, door de banken van leningen te voorzien, het probleem kunnen helpen oplossen dat banken zeggen te hebben met hun funding. Omdat ze onvoldoende spaargeld kunnen aantrekken, kunnen ze het ook als niet hypothecaire leningen uitzetten. En wat ze wel uitzetten, gaat tegen buitensporig hoge rentes.

De doorbraak bestaat er nu uit dat pensioenfondsen met staatsgarantie hypotheekobligaties zullen kopen. Een gok zonder nieten, gaat het goed dan hebben ze hun rente en aflossing, te zijner tijd. Van de bank. Gaat het fout? Idem. Maar dan van de Staat. En zoals het hoort gebruiken we hier op z'n voormalig Oostbloks grote woorden bij: De Nationale Hypotheekinstelling, opdat wij kameraden dit vooral serieus gaan nemen. Waarom heb je daar eigenlijk pensioenfondsen voor nodig? Die ambtenaar zou bij mij helemaal niet in het geheim hoeven langs te komen. Of bij u. Hij mag gewoon door de voordeur. Want met staatsgarantie en een redelijke rente doet heel Nederland mee.

Het addertje zit 'm natuurlijk in die redelijke rente. Die gaan de banken wel aan de pensioenfondsen geven maar straks niet aan u als u een hypotheek wilt. Want ook vandaag geven banken het voordeel dat ze hebben nu ze belachelijk lage rentes op spaarrekeningen betalen niet door in lagere rente op hypotheken. Dat gaan ze straks ook niet doen, waarom zouden ze? Ze zitten nog altijd met veel te duur personeel en natuurlijk hun bonussen. Bovendien, bij het uitbreken van de kredietcrisis konden banken ook al met staatsgarantie geld aantrekken. Hebben ze daar vervolgens de hypotheekmarkt mee geholpen? Er is geen noemenswaardige concurrentie (meer) tussen banken. En je kunt een olifant niet leren dansen. Dus lijkt het voor de zoveelste maal hulp aan de banken. Niets meer en niet minder. Nou ja, we lopen nu al jaren te emmeren. Dit kan er ook nog wel bij.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, ASML, DSM, Heineken, KPN, Shell en Unilever en is Short in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn. Volg Dr Doom op Twitter.
———

Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen

Volg HP/ De Tijd op Twitter