Spring naar de content

Doe het veilig: hoe u in een paar stappen uw computer beschermt

Wie zich op internet begeeft moet zich constant bewust zijn van het gevaar dat informatie in verkeerde handen kan vallen en voor ongewilde doeleinden wordt gebruikt. Misbruik loert continu, maar: wie een paar simpele stappen zet kan zichzelf heel wat beter beschermen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Brenno de Winter

Volgens de Wet bescherming persoonsgegevens moet u duidelijk geïnformeerd zijn en moeten gegevens goed beveiligd worden. De praktijk is altijd weerbarstiger dan de realiteit en dus kunnen we daar niet op vertrouwen. De talloze datalekken maken dat pijnlijk duidelijk.

Dus hebben we een eigen verantwoordelijkheid om zorgvuldig met onze gegevens om te gaan. Informatie hoeven we niet zomaar af te staan, onze computers moeten goed beveiligd zijn en eigenlijk moeten we online onszelf verdedigen.

Online privacy
Maar de harde realiteit is dat dit makkelijker is gezegd dan gedaan. Een tweet kan soms informatie bevatten die niet op internet hoort, via een ‘dat vind ik leuk knop’ van Facebook geven we bij het bezoeken van een website al informatie weg als we zijn ingelogd, en een applicatie op een mobiel apparaat kan heimelijk erg veel gegevens verzamelen tot het complete adresboek aan toe.

Een populair voorbeeld hoe informatie te misbruiken is, werd door onze Belgische buren gemaakt en illustreert dat schitterend. Met bijna 9 miljoen views is de kans groot dat u het kent, maar anders is het echt de moeite waard.

De oplossing
Omdat het lastig is te weten hoe u uzelf kunt beschermen, heeft de Consumentenbond een boekje ‘Online Privacy’ uitgegeven. Auteur Vincent van Amerongen laat op simpele wijze zien hoe u zich kunt wapenen om uw data beter te beschermen.

Hij wandelt door belangrijke zaken variërend van anoniem browser tot het beter instellen van Facebook, Linked-in, Twitter en Google’s diensten en van het versleutelen van bestanden tot anoniem e-mailen. Naast het boek is er ook een aantal video’s met voorbeelden voor bescherming beschikbaar.

Van Amerongen trapt veel open deuren in, maar dat is juist wat nodig is. Al lezend kwam ik erachter dat bijna alles wel bekend was. Toch was er bij mij nog wel wat anders in te stellen. Wie liever zelf op zoek gaat komt een heel eind met ‘instellingen voor privacybescherming’ als zoekoptie op Google – oh nee dat is vanaf nu – Duckduckgo.com of ixquick.com.