Spring naar de content

Badr Hari. Er staat veel op het spel vanavond

Het is vrijdag 15 maart. Badr en Estelle zitten op hun hotelkamer. De moeder van Estelle is met Estelle’s kinderen naar de sauna, beneden in de spa. Estelle zit met de handen in het haar. Wat moet ze aan vanavond? Voor de voetbaltribune bedacht ze haar outfit altijd rondom een zonnebril. Estelle twijfelt of ze tijdens een bokswedstrijd een zonnebril kan dragen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Olga Kortz

‘Wat moet ik aan vanavond, lieverd?’ vraagt ze aan Badr. Badr ligt op bed. Hij kijkt oude wedstrijden terug. Zabit Samedov heet zijn eerste tegenstander. Badr vindt dat Zabit altijd met een beetje een homoseksueel nummer de ring betreedt. Zabit heeft een gemene trap. Maar daar is Badr niet bang voor.

‘Wat kijk je schat?’
‘Gevechten.’

‘He bah. Wat ongezellig. Help me nu even. Wat zal ik aantrekken vanavond, als spelersvrouw?’
‘Spelersvrouw?’, herhaalt Badr.

‘Hoe heet die Hesdy ook alweer tegen wie je moet?’, vraagt Estelle.
‘Hesdy Gerges, schat. En misschien tref ik hem. Het ligt eraan.’
‘Waar aan?’ vraagt Estelle.

Badr antwoordt niet. Hij speelt opnieuw de wedstrijd af uit 2010. Toen werd hij gediskwalificeerd omdat hij Gerges in het gezicht trapte. De scheids was al tussenbeide gekomen en Gerges lag op de grond. Het is van belang dat hij zich deze keer inhoudt. Hij kan zich niets permitteren.

De moeder van Estelle komt binnen met de kinderen.

‘Wat kijken jullie?’ vraagt ze.
‘Gevechten’, zegt Estelle. ‘Badr kijkt liever gevechten die al geweest zijn dan naar wat ik vanavond aan moet trekken. Er staat veel op het spel. Het hele land kijkt naar ons. Hij begrijpt niet wat voor druk ik voel.’

De moeder van Estelle gaat naast Badr zitten.
‘Laat me even kijken hoe zo’n ring eruit ziet’, zegt ze.

Ze ziet het lijf van Gerges. In de krant heeft ze gelezen dat hij het hele jaar getraind heeft.
‘Ga jij nu ook al die filmpjes kijken?’ vraagt Estelle aan haar moeder.

De moeder van Estelle reageert niet. Ze ziet hoe haar schoonzoon Gerges een trap in het gezicht geeft. Het publiek begint te joelen. Badr wordt gediskwalificeerd. Hij wil geen reactie geven. Hij lacht een beetje. Uit ongemakkelijkheid. Daar kent ze hem inmiddels goed genoeg voor. De commentatoren noemen hem onverschillig. Als dit vanavond opnieuw gebeurt staat het land op zijn kop. Ja, er staat veel op het spel vanavond, zoveel is zeker.

‘Welke zonnebrillen heb je allemaal bij je?’ vraagt de moeder van Estelle aan haar dochter.
‘Ga ik toch een zonnebril dragen?’ vraagt Estelle.
‘Ja’, zegt haar moeder. ‘Kijk zelf maar waarom.’

Estelle bekijkt de video’s. Ze ziet hoe Badr de touwen in gewerkt wordt. Hoe hij een keer knock out gaat. Hoe hij in andere wedstrijden zichzelf verliest. Hoe het publiek hem uitfluit als hij Gerges trapt. Gerges, met wie hij nog een rekening te vereffenen heeft. Zo had ze het nog nooit bekeken. Ze kent haar geliefde. Het is altijd maar de vraag of hij zich kan beheersen. Zeker onder grote druk. Ze zoekt haar grootste zonnebril uit. Er staat veel op het spel vanavond.

Onderwerpen