Spring naar de content

Onze beste bankiers gaan naar het buitenland. Dus wat is het probleem…..?

Op pagina 2 van Het Financieele Dagblad wordt vandaag een kennelijk veelbelovende nieuwe topman van een dochter van ING Bank geïnterviewd. Hij werd in 2004 vanuit de Verenigde Staten naar Nederland gehaald, wat wat van ver komt is lekker. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

Hij was daar 3 jaar eerder door ING bij een Amerikaanse dochter gedetacheerd en werd in 2004 vanwege zijn veronderstelde expertise naar Nederland teruggehaald. In de VS had hij onder meer te maken met de financiering van de woningmarkt maar ‘daarmee was toen nog niks aan de hand’. Klopt, dat je een bubble hebt opgeblazen weet je pas als-ie barst.

De beste mensen kiezen voor het buitenland
Het FD presenteert hem als een ex-marinier en daarom ‘ is hij niet bang zich uit te spreken’. En waarover spreekt hij zich uit? Hij maakt zich zorgen over in de maak zijnde Nederlandse wetgeving die bonussen gaat maximeren tot 20 procent van het jaarsalaris. Hij maakt zich vooral ook zorgen omdat die norm in Europa op 100 procent ligt. ‘Op die manier loopt ons land het risico dat de beste mensen kiezen voor een buitenlands bedrijf….’

Helpt u me even, want wat is dan het risico? Uit de woorden van deze Hans Stoter moet ik opmaken dat we het risico zouden lopen en dat het dus nu nog niet het geval is dat onze beste bankiers naar het buitenland vertrekken. Jarenlang hebben we hier mogen genieten van de grootste financiële talenten en dat is nog steeds zo. Maar we lopen gevaar.

Nalatenschap van de beste bankiers
Ik moet zeggen: zo kun je natuurlijk ook kijken naar twee genationaliseerde banken en de andere – op de Rabo na – aan het overheidsinfuus. Dat is dan wat die ‘beste bankiers’ ons land hebben nagelaten als ze kiezen voor een bonusrijk buitenland. Strik erom heen en met DHL of UPS zo snel mogelijk op het eerste vliegtuig. Dit is een absolute win-win-situatie.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, ASML, DSM, Heineken, KPN, Shell en Unilever en is Short in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn. Volg Dr Doom op Twitter.
———

Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen

Volg HP/ De Tijd op Twitter