Spring naar de content

U moét kiezen: fittie tussen Johan Derksen en Wilfred Genee

Ooit was Heerenveen een gemoedelijke provincieclub. Foppe de Haan deed een leuk accentje, Riemer van der Velde ging met iedere andere voorzitter gezellig een visje eten en er werd goed gepresteerd. Tegenwoordig lijkt FC Hollywood een nieuwe thuishaven te hebben gevonden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Tim Cardol

De twee grote pionnen in het machtsspel in Heerenveen zijn huidig voorzitter Robert Veenstra aan de ene kant en Riemer van der Velde. Laatstgenoemde is de clubman in hart en nieren die Heerenveen in de jaren negentig met Foppe de Haan deed uitgroeien naar een stabiele Nederlandse subtopper. Van der Velde kan dus wel een potje breken en doet dat dan ook.

Veenstra versus Van der Velde
Onder zijn opvolger Koos Formsma scheen Van der Velde nog grotendeels aan de touwtjes te trekken, maar de komst van Robert Veenstra als voorzitter in 2010 heeft een andere wind doen waaien. Van der Velde raakte zijn baan als scout kwijt en als klankbord botert het getuige de onderlinge verwijten ook niet al te lekker meer. Ruzie in de tent dus.

So far so good zou je denken. SC Heerenveen is een bescheiden provincieclub die de laatste jaren wat minder draait dan het zich wenst, dan is een bestuurlijk relletje een overkomelijke horde. Maar dat is buiten de macht van sportjournalistiek Nederland gerekend, dat in Johan Derksen en Wilfred Genee twee uiterst bekwame boksers de ring ingestuurd heeft.

Derksen versus Genee
Donderdagavond kwam het tot een gewelddadig treffen in de Hilversumse studio’s van RTL. Met Inter Milan-Tottenham en Chelseau-Steaua kende de echte kraker een veelbelovend voorprogramma dat niettemin maar matig gewaardeerd werd door Johan en Wilfred die zich veel meer leken te verheugen op wat de echte clash van de avond moest worden.

En dus was het Wilfred Genee, criticaster van het kamp-Riemer, die de ring in stapte om de Voetbal International redacteuren van Johan Derksen aan te vallen op hun journalistieke werk ten aanzien van de situatie bij SC Heerenveen. “Je zit maar in het wilde weg te lullen,” countert Derksen, “Jij hebt één telefoontje met Veenstra gepleegd, en jij zet redacteuren van VI voor lul.” De discussie loopt uit de hand en Johan Derksen vertrekt woedend bij de uitzending. De rel bij SC Heerenveen legt een bom onder ’s lands grootste voetbalborreltafel – zo groot is de club nog nooit geweest. Grote vraag blijft natuurlijk: wie heeft gelijk? U mag het zeggen.