Spring naar de content

Opvolging Sacha de Boer bij NOS Journaal: eerste keus Eva Jinek wil niet

Eva Jinek is gevraagd om Sacha de Boer op te volgen als anchorwoman van het NOS Journaal. De presentatrice heeft echter nee gezegd, ook na een herhaald verzoek. Dat melden bronnen rond het NOS Journaal aan HP/De Tijd.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Niek Stolker

Jinek wil de belangstelling van de NOS ‘niet ontkennen’, maar vindt het verder ‘niet chique’ er op in te gaan. In 2010 gingen de NOS en Jinek op een vervelende manier uit elkaar: vanwege haar toenmalige relatie met de omstreden strafpleiter Bram Moszkowicz werd haar een baan als Nieuwsuur-presentatrice door de neus geboord. Deze actie van de NOS sloeg een diepe wond bij Jinek. “Het was een kwestie van mijn persoonlijke integriteit. Niemand vertelt mij met wie ik een verhouding mag hebben, laat staan mijn werkgever,” zei ze toentertijd tegen de Volkskrant.

Na haar vertrek ging het crescendo met haar carrière. Ze presenteerde onder meer Met het oog op morgen, Vandaag de dag en Eva Jinek op zondag. Ze baarde opzien door het laatste programma te presenteren met een slang om haar nek – en vervolgens een relatie aan te knopen met slangenman Freek Vonk. Gisteren nog koos Hans Wiegel voor haar ochtendshow om te hameren op een tussenformatie.

Jinek zou de baan bij het NOS Journaal – sinds jaar en dag het best bekeken tv-programma – te weinig uitdagend vinden. Bij andere omroepen, zoals WNL, krijgt ze meer vrijheid.

De weigering van Jinek is een tegenslag voor de NOS, aangezien de 34-jarige journaliste de publieksfavoriet is. Volgens een poll van De Telegraaf ziet 28% van de Journaal-kijkers Jinek als ‘gedroomde opvolgster‘ van Sacha de Boer.

Geen reactie van NOS
Wederhoor plegen bij de NOS is een bezoeking. Journaal-hoofdredacteur Marcel Gelauff laat ons maandagmorgen weten dat hij ons na een half uur te woord wil staan en weigert 30 minuten later met ons te praten. Hierop wil ook niemand van de NOS-communicatieafdeling HP/De Tijd te woord staan. Of we onze vragen kunnen vervatten in een e-mailbericht. Op dit bericht wordt vooralsnog ook niet gereageerd.

UPDATE, 11.49 uur – Telefoon! Youssef Eddini, hoofd marketing & communicatie van de NOS, laat weten dat hij ‘geen mededelingen kan doen over procedures’.