Spring naar de content

Waarom zo voorzichtig, Hans Spekman?

De PvdA gaat in een aantal plaatsen voorverkiezingen houden voor het lijsttrekkerschap bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2014. Partijvoorzitter Hans Spekman toont zich in de Volkskrant enthousiast over het plan.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Pieter Yspeert

In Groningen, Utrecht, Amsterdam en Zoetermeer kunnen leden en zelfs ook niet-leden dit jaar kiezen wie het gezicht van de Partij van de Arbeid wordt in hun gemeente. Niet-leden dienen wel een bijdrage van één of twee euro te betalen en met hun handtekening een verklaring van steun aan de progressieve politiek en het gedachtegoed van de PvdA te ondertekenen. Formeel moet het plan nog door het partijbestuur goedgekeurd worden, maar partijvoorzitter Hans Spekman lijkt al om. “Een heel mooi idee. Mensen worden zo bij de politiek betrokken,” dixit Spekman.

Kraneveldt
Voormalig Kamerlid Margot Kraneveldt is tegenwoordig actief in de Zoetermeerse politiek. Ook zij ziet tegenover de Volkskrant geen beren op de weg. “Dit idee is ingegeven om het ook landelijk te gaan doen. Wij durven het aan. We zoeken altijd manieren om het anders te proberen. Dit is de 21e eeuw: wij zijn een open partij waar iedereen bij betrokken kan zijn. Ja, het kan mislukken, maar dan weten we dat we het landelijk nog niet moeten doen.”

Hier wordt het vreemd. De primaries zijn kennelijk een ‘proef’ die ook mag mislukken. Wat deed de PvdA dan in de lente vorig jaar? Exact dit: een verkiezing voor het lijsttrekkerschap voor de Tweede Kamerverkiezingen. Op dat moment stond de partij er ronduit belabberd voor in de peilingen.

Samsom
Diederik Samsom won de race van onder andere Ronald Plasterk en Nebahat Albayrak. Het resultaat was – mede omdat de PvdA de eerste partij was die een dergelijke lijsttrekkersverkiezing organiseerde – veel media-aandacht. De partij krabbelde voorzichtig omhoog, in de peilingen ging het steeds beter. Na sterke optredens in de debatten behaalde Samsom liefst 38 zetels.

Waarom dan nu die voorzichtigheid? Waarom een ‘proef’, die mag ‘mislukken’? Een beetje meer vertrouwen is op zijn plaats.


Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen

Volg HP/ De Tijd en Pieter Yspeert op Twitter

Volg HP/ De Tijd op Facebook