Spring naar de content

Dwerg Cyprus velt reus Europa. Leuk!

Het moest een keer gebeuren. En als het dan gebeurt komt het uit onverwachte hoek. Het Cypriotische parlement heeft de eisen van de Eurogroep gewoon weggestemd, niemand was vóór. Kom daar in ons parlement eens om, dat soort saamhorigheid. In een toch echt heel divers politiek landschap.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

Ik zag een demonstrant met een bord met de tekst ‘It’s all about dignity’. Deze demonstrant  zal het voorbeeld blijken te zijn voor heel wat demonstranten die de komende tijd in Europa de straat opgaan want de geest is uit de fles. Je kunt ook nee zeggen. Liever een kleine baas dan een grote knecht.

Het gaat de geschiedenis in als het ‘Dijsselbloem-effect’. Natuurlijk heeft Jeroen het niet in zijn eentje bedacht maar als je het gezicht wilt zijn van zo’n ogenschijnlijk deftige club, dan moet je ook in de schijnwerpers als het verkeerd uitpakt.

In 1976 kwam in de Verenigde Staten de film Network uit en Peter Finch speelde de rol van anchorman Howard Beale. Howard werd ontslagen omdat zijn kijkcijfers daalden. Hij werd daar live in zijn laatste uitzending zo kwaad over dat hij het hele Amerikaanse volk vroeg hem na te roepen: I’m mad als hell and I’m not going to take it anymore’. En zie: het wonder gebeurde. In heel Amerika gingen de ramen open en schreeuwden mensen hem na. Howard Beale scoorde die laatste uitzending de hoogste kijkcijfers ooit en mocht dus blijven, met een eigen show.

Die Cypriotische demonstrant met dat Dignity-bord deed me aan Howard denken. Soms moet je niet aan de consequenties denken. Wie van onze leiders heeft dat overigens de laatste jaren wel gedaan? Als je waardigheid wordt afgepakt, dan is dat de grens.

De moed van Cyprus leidde al binnen een uur tot een haastig uitgebracht persbericht van de Europese Centrale Bank. Cypriotische banken blijven binnen de bestaande regels gewoon ondersteund worden. Er was al direct niets meer over van het dreigement om de steun aan twee Cypriotische banken direct te staken als de Europese voorstellen niet werden aangenomen. Hoezo nu opeens ‘binnen de regels’? Er zijn helemaal geen regels, ze lopen van idee naar idee. ‘Binnen de regels’ spraken we over banken in heel Europa alleen nog maar in voltooid verleden tijd.