Spring naar de content

Adieu Ziggo. Mijn internet wordt gratis!

Gratis kranten hadden we al, gratis nieuws ook. Het zat er eigenlijk dik in dat op een dag ook het gratis internet zou verschijnen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Geert Poorthuis

En ziet: het Tielse bedrijf Bullseye Wifi gaat in de centra van de 37 grootste steden van het land nog dit jaar volledig dekkende Wifi aanleggen. Voor niks, met een beetje reclame. Een mooie gelegenheid om na al die jaren afscheid te nemen van de steeds engere multinational Ziggo.

Bullseye Wifi doet dat natuurlijk niet uit liefdadigheid: het bedrijf wil zelf geld verdienen. En het is nauw betrokken (maken wij op uit de wat schimmige website) met het Nieuwe Winkelen. Dat is bedacht door ondermeer het Midden- en Klein Bedrijf omdat juist de winkelharten van de Nederlandse steden steeds minder in trek zijn bij de consumenten. Inderdaad, door de vlucht die het online winkelen heeft genomen. Er schuilt dus wel een mooie paradox in het feit dat juist de ‘vaste’ winkeliers nu gratis internet gaan aanbieden.

Jurkjes
Achterliggende bedoeling is dat winkeliers in een bepaalde straat klanten kunnen lokken met een online-aanbieding terwijl ze langslopen. Daar schuilen grote gevaren in, zeker. Maar het biedt de mannelijke klant ook de kans (gratis) een filmpje op Youtube te kijken terwijl vrouwlief jurkjes past. Of even gratis te mailen. Voor de bevoorrechten die wonen in de Nederlandse winkelstraten (en daartoe behoor ik) biedt het bovendien een aanzienlijk financieel voordeel: Ziggo of KPN kunnen (deels) de deur uit.

Toen een monteur van Essent (dacht ik) zo’n vijftien jaar geleden bij mij internet via de kabel kwam aanleggen was dat min of meer een revolutie. Je hoefde nooit meer in te bellen (wie weet dat nog) en als je grote bestanden wilde downloaden liet je de verbinding gewoon de hele nacht openstaan. Sindsdien ben ik het kabelbedrijf trouw gebleven, maar het bedrijf liet mij steeds meer in de steek. Van Kabelcom werd het @home, toen weer Ziggo, vervolgens kwam het in handen van nog grotere bedrijven en later zelfs van investeerders en hedgefunds. Waar ik eerst mijn internet had via een semi-overheidsinstantie moet ik nu toezien hoe Ziggo steeds multinationaler en commercieler wordt.

Daar heb ik wel genoeg van. En dus komt dat commerciele gratis internet me wel goed uit. Ik voorspel dat het niet bij binnensteden zal blijven. Complete dekking is een utopie: de gratis kranten kun je (hier) ook alleen maar krijgen als je naar het station gaat. Probleempje is nog wel dat ik van Ziggo ook (vaste) telefonie en digitale televisie betrek. Telefonie is eenvoudig op te lossen met een smartphone (met gratis internet!). En verder moest ik maar gaan sparen voor een mooie tablet. Adieu Ziggo!

Onderwerpen