Spring naar de content

Nederlanders zijn belastingboefjes

In het boek Het Belastingparadijs leggen drie (voormalig) Quote-redacteuren uit dat Nederland wordt gebruikt als doorvoerhaven voor bedrijfswinsten.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Tim Jansen

Of beter gezegd: hoe Nederland dankzij gunstige belastingverdragen met andere landen een paradijs voor belastingontwijkers is. Grote multinationals als Ikea, miljardairs, de Italiaanse maffia en muzieksterren als Bono van U2 en AC/DC. Allemaal hebben ze constructies opgetuigd die hen in staat stelt van het Nederlandse belastingklimaat te profiteren.

Alleen u betaalt?
Het boek heeft de smalende ondertitel “waarom niemand hier belasting betaalt behalve u”. In tegenstelling tot de superrijken betalen wij arme en domme burgers circa 40 procent loonbelasting en dan hebben het we nog niet eens over btw, accijnzen, onroerendezaakbelasting en wat dies meer zij. Een populair crisisriedeltje. Hardwerkende Nederlanders betalen zich scheel terwijl een graaiende toplaag profiteert. Dat veel ‘gewone’ Nederlanders er ook een flexibele belastingmoraal op nahouden blijft buiten schot.

Sommige Nederlanders leken getroffen te worden door het – volslagen idiote en inmiddels door het Cypriotische parlement weggestemde – plan van de Cypriotische spaardersheffing. In de eerste plaats zijn de getroffen Nederlanders landgenoten die op Cyprus wonen en derhalve vaak een lokale bankrekening hebben. Een belastingadviseur in de Volkskrant geeft echter aan dat hij duizenden Nederlandse klanten helpt belasting te ontwijken via Cyprus. Het merendeel van deze klanten heeft spaargelden onder de €100.000, geen hele grote jongens dus. In het slechtste geval zouden de kruimeldieven onder de belastingontwijkers 6,75 procent van hun spaargeld hebben verloren.

Geen medelijden
Met de laatste groep heb ik geen meelij. Mensen die hun geld fiscaal zonnig onderbrengen in Cyprus en willen profiteren van een hogere spaarrente nemen een zeker risico. Onder de Nederlandse wet zijn spaargelden tot €100.000 beschermd onder het depositogarantiestelsel, maar daar heb je in Cyprus niets aan. Je zou verwachten dat spaarders na het debacle met Icesave risicomijdender zijn geworden, maar hebzucht blijkt lastig uit te roeien. Nog steeds zijn er Nederlanders die uit gierigheid of aversie tegen het Nederlandse belastingregime hun geld naar Cyprus sluizen. Dergelijke belastingboefjes moeten, zeker met Icesave in het achterhoofd, op de blaren zitten als het mis gaat. De Nederlandse staat moet zulke procentpuntpingelende spaarders nimmer meer uit de brand helpen.

Voor de Nederlanders die op Cyprus wonen is het misschien een ander verhaal. Gelukkig hoeven we ons om hen ook geen zorgen te maken, als ik Yme van den Born, voorzitter van de Nederlandse Vereniging Cyprus, mag geloven. De meeste landgenoten op het eiland zouden hun spaargeld vaak tijdig hebben weggehaald, onder meer naar het veilige Nederland. U begrijpt het, belastingontwijking zit diep in onze genen geworteld.