Spring naar de content

De vuurdoop van Jeroen Dijsselbloem: geen onverdeeld succes

Voor het eerst sinds zijn aantreden als voorzitter van de eurogroep werd onze minister van Financiële Zaken echt getest. De portemonnee van Cyprus was dusdanig leeg dat het land op omvallen stond.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Pieter Yspeert

Aan Dijsselbloem de schone taak het eiland in de Middellandse Zee voor een faillissement te behoeden en de schulden te herfinancieren. Zijn optreden was geen onverdeeld succes. Een overzicht.

Wat gebeurt er?
Dat het op het eiland financieel niet goed ging was al een tijdje bekend. Maar dat het water Cyprus tot de lippen stond was niet bij iedereen bekend. De eurogroep beslist unaniem dat om Cyprus te redden kleine en grote spaarders bij moeten dragen. Met alleen een lening wordt het eiland niet van de verdrinking gered, is de stellige overtuiging van Duitsland, de Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair fonds (IMF).

Lukt het?
Het antwoord op deze vraag is even kort als helder: nee. Het steunpakket ter waarde van tien miljard euro moest door het Cypriotische parlement worden geaccepteerd. Dit gebeurde bij lange na niet. De partij van president Anastasiades onthield zich van stemming, de overige partijen waren unaniem in hun afwijzing. De omstreden spaardersbelasting is hiermee (voorlopig) van de baan.

En nu?
Een logische vraag waarop nog geen eenduidig antwoord is. Cyprus is al bezig met een ‘plan B’, maar of dit plan, waarin Cyprus een aanzienlijk lager gedeelte van de schuld eigenhandig verwerkt, de goedkeuring van de eurogroep krijgt is nog onduidelijk.

Hoe deed De Dijs het?
Het was het eerste belangrijke optreden van Jeroen Dijsselbloem. De kritieken waren niet mals. Hoewel hij slechts namens de gehele eurogroep spreekt kreeg hij er publiekelijk behoorlijk van langs van nota bene zijn voorganger. ‘Het is de eerste keer dat een akkoord is uitgewerkt zonder mijn medewerking. Daardoor vertoont het lacunes’, sprak Jean Claude Juncker maandag. Ook in Nederland was er kritiek. PVV-Kamerlid Tony van Dijk vond dat ‘de minister zich moet verantwoorden voor de historische blunder waardoor spaarders in heel Europa onzeker zijn geworden.’

Dinsdag debatteert de Tweede Kamer over de situatie op Cyprus.

In de serie ‘Politiek moment van de week’ belicht HP/De Tijd wekelijks een bijzonder moment in de vaderlandse politiek. Een bijzondere Kamervraag, een opvallende motie, kortom: de krenten uit de (Haagse) pap.


Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen

Volg HP/ De Tijd en Pieter Yspeert op Twitter

Volg HP/ De Tijd op Facebook