Spring naar de content

‘Akkoord’ Cyprus is fragmentatiebom

Natuurlijk konden we er op wachten. Er is in de nacht van zondag op maandag een akkoord bereikt met Cyprus. Het heeft er alle schijn van dat de Cypriotische onderhandelaars moegebeukt waren en uiteindelijk maar een handtekening bij het kruisje hebben gezet.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

Het liet zich vrijdag al aanzien. Toen kwam het Cypriotische parlement nog bij elkaar. Eigenlijk werd er alleen maar gestemd op hoofdlijnen, om een bankrun te voorkomen. Of liever: om een bankrun onmogelijk te maken. Van de stemming die er zondagavond zou zijn is het niet eens meer gekomen. Net als die geplande afspraken die zondagavond voortdurend werden verzet. Maar er moest iets zijn voordat de beurzen in Azië open gingen, zo gaat het altijd. Intussen konden de Cyprioten nog maar € 100,- opnemen.

Bij al dat gedoe over het inleveren van spaargeld zouden we bijna dat andere nieuwe fenomeen vergeten: het wordt je onmogelijk gemaakt aan je geld te komen terwijl er nog geen sprake is van het faillissement van je bank. Ook dat middel zal de wereld rondgaan, een echte nouveauté. Net als de atoombom: het is er nu en zal worden gebruikt.

Als we een lijn proberen te ontdekken in wat er nu ligt dan komt het erop neer dat de twee ‘slechtste’ banken zijn aangewezen. De grootste – Bank of Cyprus – mag overleven, de tweede niet. Als je niet wist dat dat een slechte bank was en je bent zo onnozel geweest er je geld top een spaarrekening te zetten: slecht besluit als je meer hebt dan € 100.000,-.

Dat is Les 1 van dit alles. U kunt er maar beter werk van maken te weten hoe uw Nederlandse bank er voor staat. Probleem is dat de partijen die daar iets over zouden kunnen vertellen – DNB en AFM – dat niet gaan doen. We hebben bankentoezicht maar de kennis die dat oplevert gaan we zeker niet met een spaarder delen. U merkt het wel als het nodig is.

Les 2 is dat u dacht dat het meerdere van € 100.000,- mogelijkerwijze van u is. U heeft het tenslotte zelf verdiend, spaarzaam geleefd en er belasting over betaald. We weten nu dat dit nog niet maakt dat u dat geld als het uwe kunt zien. Dat hangt er maar net van af.

Les 3 is dat, hoewel er de laatste dagen steeds gespeculeerd werd over het percentage van de haircut die boven de € 100.000,- zal worden gehanteerd, daar in het akkoord geen letter aan is gewijd. Ze zijn vannacht overmoedig geworden en laten het volledig in het midden. Ga er gewoon van uit dat u uw geld helemaal kwijt bent, dan kan het niet tegenvallen. U vindt de verklaring hier, vergeet pagina 1 en 2 – die bevatten een zo vrolijk mogelijk PR-verhaal. Op pagina drie staat de werkelijke afspraak en u zult er lezen dat aandeelhouders, houders van obligaties en bezitters van spaargeld van en bij die tweede bank moeten bijdragen om te bewerkstelligen dat bank één – de Bank of Cyprus – straks ideaal zal zijn gekapitaliseerd met een eigen vermogen van 9 procent. Geen woord over hoeveel dat de benadeelden zal gaan kosten, hun geld mag zo nodig helemaal op.

Dat is zonder meer een even briljante als perverse zet. Zou ik het nu voor het zeggen hebben bij Bank of Cyprus, dan zou ik alles aan activa waarbij ik maar een beetje twijfel heb afwaarderen op nul. Natuurlijk lijd ik daardoor een enorm verlies maar gelukkig heb ik tientallen miljarden in de snoeptrommel van die andere bank die ik tot de mijne mag maken. Het mag op, ik heb recht op die 9 procent eigen vermogen, ten  koste van andermans geld.

Er was een tijd dat ik dacht dat de Amerikaanse en Angelsaksische bankcultuur zo ongeveer de ergste was. Ik heb me vergist. Het waren de leermeesters van Europa maar we verslaan ze inmiddels dik.

Maandag zullen de beurzen de overwinning vieren, in Azië begon het feestje al direct. Maar gaandeweg zullen mensen zich gaan afvragen waarom dit allemaal niet net zo makkelijk met hun eigen geld staat te gebeuren. De gevolgen zijn dan wereldwijd aan het neerslaan. Hoe groot deze lawine zal worden, geen idee. Maar hij komt er aan.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, ASML, DSM, Heineken, KPN, Shell en Unilever en is Short in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn. Volg Dr Doom op Twitter.
———

Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen

Volg HP/ De Tijd op Twitter