Spring naar de content

Jeroen Dijsselbloem is de regie nu al weer kwijt

Al dat gedoe in Brussel, van zaterdag op zondagnacht, was een uitgelezen mogelijkheid om Kremlinologie te bedrijven. Voor de jongere lezers die het IJzeren Gordijn alleen van horen-zeggen kennen: vroeger, voor de val van de Berlijnse Muur, was ons vijandbeeld een overzichtelijk geheel.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

De echte zware jongens waren de Russen en één keer per jaar, bij de zogenaamde 1 Mei-parade van het Rode leger, stonden de belangrijkste gezagsdragers op het bordes om die parade – zoals dat heet – af te nemen. Wie daar stonden en vooral ook naast wie en op welke plaats, dat was voor de Westerse wereld belangrijke kennis die Kremlinologie werd gedoopt. Dat je daar op enig moment stond betekende overigens ook weer niet alles. Wie na een paar jaar in ongenade viel – dat kon zomaar gebeuren – werd kundig uit de foto’s weggeretoucheerd en dat was een vak apart want er was nog geen Photoshop. Met terugwerkende kracht bestond je dan gewoon niet meer. En al helemaal niet op die plek.

Onze op het schild van de Eurogroep gehesen minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem is dat nog niet overkomen maar dit weekend moest hij zich toch al in een andere rol schikken dan, bijvoorbeeld, vorig weekend. Een week geleden presenteerde hij met zichtbare trots wat zijn werkgroepje bedacht als oplossing voor de Cypriotische problematiek: onder meer een heffing op álle spaartegoeden aldaar. Hij had zich met zijn collega’s in een tunnel begeven en kwam er met dito visie uit. Groot was de schok toen bleek dat het buiten de tunnel gewoon licht was en de hele financiële wereld zich afvroeg hoe mensen zo dom konden zijn. Het tumult daarover kon op de financiële markten maar net worden bezworen maar de echte alfa males, zoals daar zijn Mario Draghi, Wolfgang Schäuble en Christine Lagarde wilden zich dit weekend niet nog eens zo’n geintje laten flikken. Hun geduld is beperkt en als de ene loopjongen het niet aan kan, dan maar weer de andere ingezet. En zo zagen we overwegend het gezicht van Herman van Rompuy die de laatste weken knarsetandend toekeek hoe anderen zijn podium overnamen. Die positie is nu weer even voor Dijsselbloem, de alfa’s gaan het eerst nog een paar keer goed voordoen.