Spring naar de content

Bonje bij de bejaarden: gaat het wel goed met 50Plus?

Ouderenpartij 50Plus zit nog altijd in de lift. In de Tweede Kamer vertegenwoordigt voormalige hoofdredacteur van de inmiddels ter ziele gegane Gay Krant Henk Krol de partij alleraardigst. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Pieter Yspeert

Krol is goedlachs en voorkomend en zit op de juiste momenten bij de goede praatprogramma’s om een en ander toe te lichten. Hij twittert uitsluitend berichten uit zijn straatje en geeft interviews aan de goede kranten. Ook de ledendag van zijn partij was een succes.

Heibel
Er lijkt weinig mis met de partij, maar zo langzamerhand komen de eerste problemen aan het licht. In februari berichtte het Algemeen Dagblad over de bestuurlijke wanorde binnen de partij. Uit het bericht blijkt onder meer dat de administratie niet klopt en dat de partij royale vergoedingen overmaakt aan Maurice de Hond: de opiniepeiler ontving in twee jaar tijd 130.000 euro voor onderzoeken.

Misschien wel het belangrijkste is dat 50Plus kantoorruimte huurde bij een bedrijf van Krol, voor een bedrag ver onder de marktwaarde. Een rasechte belangenverstrengeling, of een verkapte nevenfunctie zo u wilt. Krol zou al die nevenfuncties ‘tijdig gemeld hebben’. Dat was nog altijd tamelijk laat, want Krol was in eerste instantie vergeten dat hij nevenfuncties had.

Foutje, bedankt
Een beetje dom, want woensdag bericht de Volkskrant dat Henk Krol in november namens de stichting ‘Vrienden van de Gay Krant’ een subsidieaanvraag heeft ondertekend. Op dat moment was hij ook al Kamerlid. Het was dus wel op zijn plaats geweest dit netjes openbaar te maken. Wat Krol verzuimde.

Wat de Volkskrant ook meldde was dat meerdere ouderenbonden, zeg maar de gedroomde achterban van Krol en Nagel, niets moeten hebben van 50Plus. De voorzitter van de koepel van ouderenorganisaties CSO, Wim van Minnen, wil daar “niet mee geafficheerd worden.” En: “Elke discussie over jong en oud ondergraaft de solidariteit waar wij voor staan.”

In de peilingen doet de partij het nog altijd uitstekend. Op dit moment bezet 50Plus liefst zestien virtuele zetels, veertien meer dan de echte zitjes in de Tweede Kamer die de partij op dit moment warmhoudt.


Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen

Volg HP/ De Tijd en Pieter Yspeert op Twitter

Volg HP/ De Tijd op Facebook