Spring naar de content

De emotionele achtbaan van Jeroen Dijsselbloem

Onze minister van Financiële Zaken was de afgelopen weken regelmatig de gebeten hond, maar de laatste dagen sijpelen meer en meer complimenten over zijn optreden door. Als voorzitter van de Eurogroep wendde hij de financiële ondergang van Cyprus (voorlopig) af.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Pieter Yspeert

Aanvankelijk was niet iedereen even overtuigd dat Dijsselbloem het goed had gedaan. Op deze site werden columns geschreven met die mening, waaronder door ondergetekende. Dijsselbloems voorganger als voorzitter van de Eurogroep, Jean-Claude Juncker, was eveneens niet bijster positief. Het reddingsplan “vertoonde lacunes,” sprak de Luxemburger.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Fout op fout
Als klap op de vuurpijl kwam de commotie over het interview dat onze MinFin gaf waarin hij sprak over het reddingsplan voor Cyprus als blauwdruk (template) voor toekomstige vergelijkbare scenario’s. Mocht hij dit zo wel zeggen? Vele kenners meenden van niet.

Gaandeweg sloeg de stemming echter om. Waar in een column in de Financial Times eerder nog het ontslag van De Dijs werd geëist, schreef de krant een dag later in het hoofdredactioneel commentaar dat de Nederlander het verdient om bejubeld te worden in plaats van aan de schandpaal genageld te worden.

Ook in Nederland is er in toenemende mate respect en waardering voor het optreden van Dijsselbloem. Uiteraard staat de ministerraad vierkant achter hem, ook op deze site zijn de kritieken positiever. Of de boomerang weer terugkomt zal de tijd leren – want nog altijd is niet iedereen overtuigd van zijn gelijk. Het was het weekje wel voor Jeroen Dijsselbloem.

In de serie ‘Politiek moment van de week’ belicht HP/De Tijd wekelijks een bijzonder moment in de vaderlandse politiek. Een bijzondere Kamervraag, een opvallende motie, kortom: de krenten uit de (Haagse) pap.


Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen

Volg HP/ De Tijd en Pieter Yspeert op Twitter

Volg HP/ De Tijd op Facebook