Spring naar de content

Met zulke vrinden heeft Mark Rutte geen vijanden meer nodig

Het was een luguber stelletje oud-leiders dat dit Paasweekeinde premier Mark Rutte namens de VVD even fileerde: Hans Wiegel, Ed Nijpels, Frits Bolkestein en Jozias van Aartsen. Samen goed voor naar schatting 50 commissariaten en nevenfuncties, allemaal jammerlijk gefaald als bestuurder, maar desondanks weten ze het allevier beter dan onze premier. We kregen spontaan medelijden met Mark. Met zulke VVD-vrinden heb je eigenljk geen vijanden meer nodig.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Geert Poorthuis

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Mark Rutte moet minder bezuinigen, riepen ze in koor, Hans Wiegel voorop. Nou, die heeft daar ervaring mee, want hij heeft in het schertskabinetje Van Agt-Wiegel (1977-1981) ons land in een crisis gestort die we nog steeds aan het opruimen zijn. Nadien bekleedde Wigel uitsluitend pret- en nevenfuncties en pleitte hij nog eens voor een fusie van de VVD met de PVV, al zijn we dat allemaal vergeten. Deze VVD-coryfee neemt niemand behalve de NOS nog serieus.

Ed Nijpels (Ed Raket, weet u nog) voerde ooit voor de VVD campagne onder de leus: ‘Gewoon jezelf kunnen zijn’, wat hem voor de rest van zijn leven had moeten diskwalificeren. In plaats daarvan werd hij burgemeester van Breda en Tros-presentator. Later verkocht hij zijn ziel aan de DSB-bank van Dirk Scheringa, waarmee hij voorgoed het recht verspeelde het ooit nog over geld te hebben. Dat hij nu Rutte adviezen meent te moeten geven over het begrotingstekort van dit land is dan ook een gotspe.

Volgens Frits Bolkestein moet Mark Rutte na deze regeringsperiode naar Europa als EU-commissaris. Deze zelfbenoemde intellectueel in de politiek koos inderdaad dezelfde uitweg toen de grond hem hier te heet onder de voeten werd. We zijn nog niet vergeten dat hij ooit een verdrag sloot met Saddam Hussein (jazeker, die Iraakse tiran) en toestemming gaf voor de export van gifgassen naar Irak waarmee toen duizenden Koerden zijn vermoord. We gunnen Bolkestein best zijn oude dag, zolang hij maar afziet van inmenging in de politiek van vandaag.

Het is een moeilijk vak, oud-politicus. Het beste is eigenlijk om maar helemaal niets te zeggen, want dan loop je de mensen die nu aan de macht zijn het minst in de weg. VVD-ers hebben daar veel moeite mee, blijkt telkens weer. Het schaterlachende commentaar van Hans Wiegel is het hele land inmiddels beu, net als de semi-intellectuele opstellen van Frits Bolkestein die geen uitgever blijkbaar kan weerstaan. Ed Nijpels hebben wij persoonljk nooit serieus genomen. Je zou verdorie bijna fan worden van onze goedgeklede, vitale, welbespraakte en integere premier.

Onderwerpen