Spring naar de content

BTW-plan PVV is leuk ballonnetje. Met een realiteitsgehalte van ‘0’

De PVV wil dat consumenten in juni geen BTW hoeven te betalen. Dat doet het natuurlijk fantastisch onder de kiezers, als het zou kunnen. Consumenten laten hun geld dan weer rollen, dat is de veronderstelling.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

En dat zou best eens kunnen. Maar daarna worden ze net zo hard terug gepakt door een nieuwe bezuinigingsronde die dan, ongeveer, 4 miljard gaat kosten.

Op deze link kunt u zien dat de rijksoverheid in 2012 ruim 46 miljard aan BTW ontving. Met de laat in het jaar verhoogde BTW van 19 naar 21 procent – die in 2013 het hele jaar aan de orde zal zijn, neem ik – voor mijn rekening – maar aan dat de staat richting de 50 miljard opteert. Kort door de bocht: 4 miljard per maand. Die gaan er in dan in juni niet komen en dat levert een gat van gelijke grootte op. Dat wordt dan weer een extra rondje bezuinigen want hoe leuk het ook zal zijn dat mensen die maand méér gaan kopen, het zal geen winst opleveren voor een overwegend verlies draaiend midden- en kleinbedrijf. Het dempt hooguit een beetje het gat. Daar valt qua winstbelasting dus zo goed als niks terug te halen voor de staat. En de maand juli en later storten de consumentenuitgaven dan weer in, met ongeveer het bedrag dat u en ik in juni extra uitgaven want dat leert de geschiedenis. ‘Vraag’ wordt naar voren gehaald maar niet vergroot.

Ik heb het dan nog helemaal niet over de ambtenaren van de Belastingdienst die dit soort gekte moeten implementeren en nu al gek worden van alle hele en halve maatregelen die ze in Den Haag bedenken. Om van de kassa-systemen van de winkelier om de hoek maar niet te spreken. Die moeten dan voor één maand worden omgebouwd, elk artikel moet op een nultarief worden gezet. En daarna weer terug op het oude tarief. Ze zijn nog maar net bekomen van die 19 naar 21 procent ombouw.