Spring naar de content

Fijn dat Michael Jackson dood is

De koning van de popmuziek is weer in het nieuws, of beter gezegd, de familie Jackson, want Michael is al bijna vier jaar dood. De moeder van Michael Jackson eist 30 miljard dollar van concertpromotor AEG Live. Het bedrijf zou haar zoon zoveel stress hebben bezorgd dat hij eraan overleed. De eerste zittingsdag is later deze maand.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Iris Hannema

Hij stierf op 25 juni 2009 in LA, en enkele dagen later stonden de georganiseerde toeristenbusjes al klaar, met zwarte rouwkransen bungelend aan de bumpers. Het huurhuis waar Michael Jackson zijn laatste adem uitblies, werd volop bezichtigd. De dood verkoopt, en nog beter was geweest als er bloedspetters op zijn stoep hadden gekleefd, maar helaas, hij stierf binnen.

Ramptoerisme
Leedvermaak zonder dat men er zich voor schaamt, en ik zeg het maar meteen: ook ik kon het niet laten in te stappen bij zo’n aasgier op wielen: Dearly Deadly Departed`s Hollywood History Tour. In drieënhalf uur langs alle smeuïge moordaanslaglocaties, sterfvilla’s en andere bloedige Hollywood-ellende binnen postcodegebied 90210.  Ramptoerisme voor gevorderden.

Charles Manson
Meetingpoint is de westelijke ingang van de Farmersmarket. Een onmetelijk winkelcentrum in West-Hollywood, waar het om negen uur `s ochtends ruikt naar vis en schoonmaakmiddel. ‘Sit back, relax and rest in peace,’ brult Richard, chauffeur-gids-entertainer, die net als iedereen in LA liever zelf beroemd was geworden. Met z’n negenen zitten we met take away coffee in het busje; de airco blaast vrieskou terwijl het kwik buiten boven de dertig aangeeft. Moordlocatie nummer één is de voormalige villa van actrice Sharon Tate en regisseur Roman Polanski. Hier werd in 1969 de hoogzwangere Tate vermoord door de geflipte vrouwen van goeroe Charles Manson. Het doet onze gids zichtbaar plezier om over moord en doodslag te praten.

Heroïne-overdosis
Daarna Sunset Boulevard, nachtclub Viper Room, waar de 23-jarige acteur River Phoenix door een overdosis heroïne en coke een hartaanval kreeg en overleed. En het restaurant House of Blues, waar voormalig platenbons Phil Spector de actrice Lana Clarkson ontmoette, in wier mond hij in 2003 zijn pistool leeg zou schieten. Het Highland Gardens Hotel, waar in 1970 de aan heroïne verslaafde rockzangeres Janis Joplin zelfmoord pleegde in kamer 105. En wisten wij dat actrice Peggy Entwistle zelfmoord pleegde door van de letter H van de beroemde Hollywood-letters in The Hills te springen?

Yes! Politielinten!
Een paar minuten later belanden we bij 100 Cardwood Drive, het absolute hoogtepunt van alle tragediën. Het huis dat Michael Jackson huurde en waar hij overleed, omdat er op dat moment beslag was gelegd op Neverland. Het landhuis ligt diep verscholen achter bomen en hekken, politielinten voor de poort, bloemen en kaarten bij de brievenbus. Uit de bus-speaker klinkt: Heal the world. We stappen uit om foto’s te maken.

Kelder van Dutroux
Zitten wij nu aapjes te kijken of zijn wij zelf de apen? Zijn wij profiteurs van het leed van anderen? Kan dit nu wel of niet? Zou er op Aruba binnenkort een ‘Natalee Holloway tour’ van start gaan? Heb ik genoten van deze tour der aasgieren? Het antwoord is ja. Ik ergerde mij aan de tour omdat ik er van genoten had. Als de kelder van Dutroux in België opengesteld wordt voor publiek, ga ik dan? Ik ben bang van wel.

Reisjournalist Iris Hannema (1985) reist sinds 2008 schrijvend en fotograferend, in haar eentje, de wereld over. Als u wilt weten waar zij zich nu bevindt, kunt u haar volgen op Twitter.