Spring naar de content

De smerige terminologie van het Marokkanendebat

Plots ging het een eigen leven leiden, de term Marokkanendebat. En dat terwijl het debat in de officiële agenda stond aangeduid als debat over het Marokkanenprobleem. Ook die term verdient nog lang geen schoonheidsprijs, maar is alweer iets minder vies.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Pieter Yspeert

Het debat werd door de Partij voor de Vrijheid aangespannen na de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen. Hij werd tijdens een voetbalveld geschopt en geslagen door Marokkaanse jongeren en overleed aan zijn verwondingen.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Dat debat dus. Op het laatst probeerde de PVV het debat overigens nog uit te stellen omdat het dreigde afgeraffeld te worden door het late aanvangstijdstip (rond middernacht). De opgetrommelde Kamerleden van overige partijen stemden dit voorstel met een lach weg, waardoor het debat alsnog afgeraffeld kon worden.

Het blijft een wat ranzig woord, ‘Marokkanenprobleem’. Ook Humberto Tan was duidelijk geen fan van die terminologie. Hij haalde dan ook direct de reacties van boze tegenstanders op zijn hals door de PVV ‘zo racistisch als de neten’ te noemen.

De PVV kreeg weinig bijval in het debat: geen van de overige deelnemende partijen steunde de aanvragers. GroenLinks deed überhaupt niet mee, het ‘groepsdenken en stigmatiseren’ stond Kamerlid Linda Voortman niet aan, schreef ze op joop.nl .

‘Problemen benoemen’, zegt de een. ‘Een groep wegzetten op basis van afkomst’, zegt de ander. Voormalig HP/De Tijd-hoofdredacteur Jan Dijkgraaf vatte het ‘probleem’ een aantal dagen geleden alvast voor u en ons samen:

In de serie ‘Politiek moment van de week’ belicht HP/De Tijd wekelijks een bijzonder moment in de vaderlandse politiek. Een bijzondere Kamervraag, een opvallende motie, kortom: de krenten uit de (Haagse) pap.

Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen

Volg HP/ De Tijd en Pieter Yspeert op Twitter

Volg HP/ De Tijd op Facebook