Spring naar de content

Waarom Bram Moszkowicz een betere talkshow-host is dan Robert Jensen

Robert Jensen is terug op televisie. Alweer. Donderdagavond was advocaat Bram Moszkowicz de eerste gast die zich in Jensen Later liet ondervragen. Het resultaat: een weinig spannend en spraakmakend interview. Waarom worden de rollen niet gewoon omgedraaid?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

“Een interview met domme blondjes? Ik heb het er helemaal mee gehad,” zei Robert Jensen vorige week in een interview met de VARAgids. In plaats daarvan wil hij zich bekwamen in het interviewen van ‘relevante gasten’ zoals hij het zelf noemt, en noemt als voorbeeld ‘premier Wilders en premier Marijnissen’. En Bram Moszkowicz, die donderdagavond het spits mocht afbijten. De insteek van het interview werd aan het begin van het gesprek door de blonde presentator direct aan zijn gast duidelijk gemaakt: “Ik wil de menselijke kant van Bram Moszkowicz tonen.” Want over het privé-leven van de advocaat horen we immers nooit wat. (Hier hoort een ironieteken.)

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Het gesprek dat daarop volgde was weinig spraakmakend te noemen: buiten het brokje in de keel van Moszko na het zien van een videoboodschap van zoon Nathan, flink uitvergroot en aangedikt door de entertainmentrubrieken, hoorden we niets wat we nog niet wisten van de best gekapte befdrager van Nederland. En dat is jammer, want naast de triviale vragen (“Waarom zijn jij en Eva uit elkaar gegaan? Heb je een nieuwe vriendin?”) die door Jensen werden gesteld en door Moszkowicz braaf omzeild, zijn er in aanloop naar 22 april tal van andere onderwerpen die voor een serieuze interviewer (want dat is Robert Jensen nu) eervoller zijn om aan te snijden.

De rollen omdraaien
Later in het interview, we zijn ruim twintig minuten gekeuvel verder, laat Moszkowicz zich ontvallen dat hij, mocht hij voor het leven worden geschorst, wel oren heeft naar een nieuwe carrière in de media. “Interviewen is een vak, maar het lijkt me ontzettend leuk om te doen.” En dit is niet de eerste keer dat de pleitbezorger dit zegt: in menig interview, ook aan de tafel van Pauw & Witteman, lonkt de advocaat naar een baan bij de televisie.

Mijn fantasie slaat op hol. Moszkowicz later lijkt me allereerst een mooie naam voor een nieuw praatprogramma. Eerste gast: Robert Jensen. Insteek van het interview: de menselijke kant van Robert Jensen tonen. De gesloten oester die Robert Jensen heet zal zich langzaam openen. Collega en vriend Albert Verlinde fluistert de vragen in het oor van de nieuwbakken talkshow-host. Bram papegaait: “Heb je een vriendin, Robert?” Na de eerste uitzending geeft Moszko een interview aan de VARAgids: “Domme blondjes? Ik heb het er helemaal mee gehad.”

Dan is het tijd voor ‘relevante gasten’. Spraakmakende gasten. Spannende gasten. Germ Kemper bijvoorbeeld. Of Eva Jinek. En, als die niet kan, premier Wilders. Een gouden zet voor welke zender dan ook. Never a dull interview.

——
  Download deze gratis app om ons maandblad op uw tablet te lezen
  Volg HP/ De Tijd en Nick Muller
 
Volg HP/ De Tijd op Facebook