Spring naar de content

Wie zit er te wachten op een digitale handtekening in zijn e-book?

Ooit had een boek dat door de auteur zelf was gesigneerd een zekere meerwaarde. Die tijd is allang voorbij. Bol.com heeft een nieuwe list verzonnen. Het laat David Baldacci zijn nieuwe e-book digitaal signeren. Wie zit daar nou op te wachten?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Geert Poorthuis

Op bezoek bij Bol.com
De Amerikaanse schrijver van thrillers David Baldacci komt volgende week naar Nederland. Hij maakt ter gelegenheid van de verschijning van zijn nieuwe boek De Aanslag (lekker originele titel wel) een promotietour door ons land, langs uitgeverijen, boekhandelaren en radiostations. Tot zover niks bijzonders. Maar Baldacci zal ook een dagje doorbrengen op het hoofdkantoor van Bol.com in Utrecht. Daar zet hij een digitale handtekening in de e-versie van De Aanslag die dan officieel verschijnt.

Dat meldt althans de digitale editie van het Boekblad die grotendeels achter een uiterst irritante betaalmuur is verstopt. Dat is nog eens een manier om informatie over boeken en lezen te bevorderen, maar dat terzijde. Baldacci dan zal op het hoofdkantoor van Bol.com chatten met nieuwsgierige lezers en zijn handtekening laten digitaliseren. Bol.com verspreidt die dan in een deel van de ‘oplage’ van het e-book.

Meerwaarde?
De meerwaarde hiervan ontgaat ons volledig. Om te beginnen zijn wij lezers en kopers van e-books natuurlijk helemaal geen eigenaar van het door ons aangeschafte product, zoals handelaren, uitgevers en online resellers ons al zo vaak onder de neus hebben gewreven. We hebben uitsluitend het gebruiksrecht van een stukje software. Waarom zou ik een handtekening van een schrijver in mijn e-book willen als ik dat boek niet eens kan doorverkopen?

Nog maar tien jaar geleden was het redelijk zeldzaam om een boek aan te treffen met een handtekening van de schrijver: je kon er bij een antiquariaat soms een aardige prijs voor krijgen. Maar sindsdien hebben schrijvers zich veel nadrukkelijker ‘in de markt’ gezet en regent het signeersessies in het hele land. Nu is het veeleer zo dat een boek waarin niets staat geschreven of gekrabbeld, meer geld waard is.

Ik wil eigendomsrechten, geen handtekening
Veel fundamenteler is natuurlijk een heel andere vraag: waarom moet David Baldacci helemaal naar Nederland reizen om met zijn lezers te chatten en boeken digitaal te ondertekenen? Waarom kan hij dat niet gewoon doen vanuit zijn ongetwijfeld comfortabele huis in de States? Hij zal daar toch wel zelf over een internetverbinding beschikken? Kortom, een rare actie van Bol.com die maar weer eens laat zien dat zelfs deze online boekhhandel nog niet veel het nieuwe lezen begrijpt. Het kan mij verder niet schelen of er een handtekening in mijn e-book staat. Ik wil een lagere prijs en de volledige eigendomsrechten, dat is het enige dat telt.

Onderwerpen