Spring naar de content

Het Nieuwe Werken: lekker implementeren en optimaliseren

Ik zou wel eens een andere baan willen. Zo eentje waarin ik de godganse dag lekker kon implementeren, optimaliseren en proactief aansturen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Matt Dings

Hoe zit dat tegenwoordig toch met banen? Het Nieuwe Werken? De tijden dat je als sollicitant genoeg had aan overtuigende diploma’s, enig verstand van zaken en de bereidheid flink aan te poten, lijken voorbij.

Een personeelsadvertentie waarin een lyceum een conrector vraagt, stelt dat deze in staat moet zijn ‘werkprocessen te stroomlijnen’ en ‘systematisch sturingsinformatie te genereren’. Dat lyceum kan beter een goede docent Nederlands aanstellen, zou ik zeggen.

Van een toekomstig watermanager wordt verwacht dat die ‘strategische kaders naar projecten en uitvoeringsopdrachten vertaalt’. Als je zoiets leest, kijk je toch met een nieuwe blik naar onze toekomstige koning, die immers alles weet over watermanagement. Het vertalen van kaders naar opdrachten – zo’n baan moet wel een vorstelijk salaris opleveren.

Innovatief toezichthouden
Een toezichthouder in de zorg wordt geacht ‘ontwikkelingen op macroniveau te vertalen naar de effecten op de organisatie’. Opnieuw een vertaalklus. Maar dat is nog niet alles. De kandidaat dient ook te beschikken ‘over een visionaire, innovatieve, overtuigende en kaderoverstijgende stijl van toezichthouden en verbindend vermogen’. Bovendien is een academisch niveau vereist. Allicht, want hoe begrijp je anders wat een innovatieve, kaderoverstijgende stijl van toezichthouden is?

Heel mooie jobs liggen klaar bij een ICT-firma. Als vereiste vaardigheden worden onder meer ‘test-driven development’ en ‘ervaring met het ontwerpen van schaalbare oplossingen’ genoemd. Bovendien: ‘Je weet de weg te vinden in normenkaders en volgt de ontwikkelingen op de voet.’ En: ‘Voor een implementatie van custom firmware op crypto-hardware draai je je hand niet om.’ Schaalbaar als je bent.

Strategisch en tactisch
Voor een directeur in de zorg geldt dat hij verantwoordelijk wordt ‘voor het realiseren van een optimale afstemming tussen het primaire proces enerzijds en de bedrijfsvoering anderzijds’, voor ‘het ontwikkelen, uitvoeren en bewaken van het strategisch en tactisch beleid van de regio’ en voor het onderhouden van ‘een adequaat netwerk van externe organisaties en relaties’. Dat wordt flink vergaderen, lijkt me.

Van zulke personeelsadvertenties begrijp ik maar één ding. Dat ik op recepties en feestjes beter maar niet meer kan vragen wat iemand doet voor de kost.