Spring naar de content

Halbe Zijlstra: meer geld naar Defensie

VVD-fractievoorzitter in de Tweede Kamer Halbe Zijlstra wil in plaats van bezuinigen juist investeren in veiligheid. Hij stelt dat de Amerikanen steeds minder belangen hebben in het Midden-Oosten en zich verder zullen terugtrekken. Dit kan ten koste gaan van de Europese veiligheid. Dit zei hij op Radio 1.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Pieter Yspeert

Volgens Zijlstra moet Nederland meer zijn eigen broek ophouden op het gebied van veiligheid. “We moeten goed kijken naar wat er in de wereld gebeurt. (–) Nadat de Verenigde Staten jarenlang voor onze hebben betaald, zal dit meer op onze eigen schouders terechtkomen.”

Volgens de VVD zijn er twee opties: verregaande samenwerking op het gebied van defensie (op Europees niveau dus) of niet bezuinigen, maar juist ‘meer doen op het gebied van defensie’.

Veiligheid is natuurlijk een bekend stokpaardje van de VVD. De partij beschouwt het waarborgen ervan als een primaire taak van de overheid. “En niet alleen via politie, ook via defensie,” dixit Zijlstra. De fractievoorzitter van de regeringspartij wijst en passant fijntjes op de niet-afdoende veiligheid van ons land in het verleden. “De wereldgeschiedenis heeft uitgewezen dat het kwalijke gevolgen kan hebben op de ogen te sluiten voor veiligheidsproblematiek.”

Grote vraag is waar de VVD het geld vandaan wil halen. Op Defensie wordt immers jaarlijks 250 miljoen euro bezuinigd door het kabinet-Rutte II. Eén punt uit het regeerakkoord biedt op dat gebied wellicht uitkomst: vredesmissies hoeven niet meer uit het Defensiebudget betaald te worden. Daar is een apart potje voor. Wellicht is vredesmissie een erg rekbaar begrip?

Of speelt de VVD een spel en wil de partij Defensie gebruiken als ruilmiddel om niet te veel te hoeven toegeven op een ander dossier?


Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen

Volg HP/ De Tijd en Pieter Yspeert op Twitter

Volg HP/ De Tijd op Facebook