Spring naar de content

Het oneindig grote verschil tussen Eric Abidal en Leandro Bacuna

Je shirt uittrekken na een moment van glorie, het kostte menig voetballer al een kaart. Juist daarom beperken doelpuntenmakers zich steeds vaker tot slechts het omhoog trekken van het shirt. Dat biedt genoeg ruimte om de boodschap die het shirt daaronder siert aan de wereld kenbaar te maken.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Tim Cardol

Zo maakt Kaka ons sinds jaar en dag duidelijk waar zijn roeping ligt als het voetballende leven voorbij is. Niks trainer, geen scout of technisch manager, "I belong to Jesus" is de boodschap die onder het shirt vandaan wordt getoverd om duidelijk te maken dat de Braziliaan over enkele jaren het voetbalstadion verruilt voor de kerk als zijn tempel.

Afgelopen weekend werden er op het voetbalveld weer volop boodschappen afgegeven. De eerste boodschap: een indrukwekkende dankbetuiging na de met 5-0 gewonnen wedstrijd van FC Barcelona tegen Real Mallorca.

Ruim een jaar geleden speelde Eric Abidal voor het laatst een wedstrijd voor de Blaugranas. Toen werd voor de tweede keer kanker vastgesteld bij de Fransman. Begin vorig jaar werd voorspeld dat Abidal waarschijnlijk nooit meer op professioneel niveau zou gaan voetballen.

“Hij zal zeker nog kunnen sporten, maar onder bepaalde voorwaarden. Voetballen wordt moeilijk, aangezien het een contactsport is en hij stoten ter hoogte van zijn lever moet vermijden,” zei professor Rafael Matesanz van de Spaanse organisatie voor levertransplantaties in maart vorig jaar nog.

Een maand later schonk de neef van Eric Abidal de helft van zijn eigen lever en kon zo zien hoe een jaar later Abidal op 33-jarige leeftijd zijn rentree maakte in Camp Nou. “Merci, mon cousin” toonde het ondershirt na de wedstrijd waarin de Franse verdediger in de 70ste minuut onder een staande ovatie het veld op was gekomen. Alle negatieve adviezen en vooruitzichten ten spijt, Eric Abidal voetbalt weer op het hoogste niveau.

Een dag later scoorde Leandro Bacuna de 2-0 voor FC Groningen uit een penalty tegen Heerenveen. Na het benutten van de penalty besloot de middenvelder zijn scheenbeschermer aan de camera’s en het publiek in de Euroborg te tonen. Zijn statement: “Mijn vriendin stond daarop. Het was even een seintje naar m’n vriendin, toch laten zien dat het goed zit tussen ons.”

Op ruim zestienhonderd kilometer afstand van Eric Abidal degradeerde Leandro Bacuna het voetballersstatement tot een onbeduidend niemendalletje. Kippenvel had de voltallige redactie van NOS Studio Voetbal gekregen van de indrukwekkende rentree van Eric Abidal in Barcelona. Maar volgende week bedankt Royston Drenthe na de late gelijkmaker van Vladikavkaz zijn kapper en toont Piet Velthuizen na een serie cruciale reddingen een ondershirt met zijn nieuwste verzameling koikarpers.

Het grote gebaar van oprechte dank in één klap teruggebracht tot de onbenulligheid van een achteloze tweet of sms. Laten we maar gewoon blij zijn dat Eric Abidal weer gewoon op het veld staat. En die vriendin van Leandro, dat is vast een ontzettend leuke meid.

Onderwerpen