Spring naar de content

Bol.com verdient aan pedofiel. Mag dat?

MET UPDATE – De combinatie kinderboekenschrijver en pedofiel ligt niet zo lekker. Vandaar dat de Vlaamse uitgeverij Lannoo alle boeken van zijn auteur Gie Laenen in 2005, na zijn tweede veroordeling voor kindermisbruik, van de website verwijderde. De Nederlandse boekhandel Bol.com verkoopt anno 2013 echter nog steeds kinderboeken van Laenen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Niek Stolker

Voormalig leraar Nederlands Gie Laenen (Turnhout, 1944) schreef vanaf 1975 talloze jeugdboeken. Hij was ook producer bij de VRT-radio en werkte voor de jeugdafdeling van het Mechels Miniatuur Theater. Dit alles ondanks een veroordeling tot een jaar celstraf in 1973 wegens het misbruiken van veertien minderjarige leerlingen van zijn school in Hoogstraten.

Heen en Terug van Gie Laenen uit 1999. Leeftijd: 12 jaar en ouder.

Laenen leerde niet van zijn fouten. Tussen 1978 en 2002 randde Gie Laenen minstens vijfentwintig jongens tussen de 11 en 16 jaar oud aan. “Hij misbruikte zijn prestige als auteur, als VRT-medewerker en als organisator van theaterworkshops,” zo tekende de Vlaamse krant De Morgen op. “Jongens die interesse hadden in een toneelcarrière nodigde hij op woensdagnamiddag bij hem thuis uit. Tijdens die sessies liep hij naakt rond, lokte hen in bed, in bad of onder de douche, streelde hen, liet zich strelen en bevredigen en verplichtte zijn slachtoffers tot orale seks.”

En hij deed er niet geheimzinnig over. In het literaire blad Leestekens liet Laenen in 1981 optekenen: “Ik schrijf dus voor jongeren, voor kinderen omdat ik met hen te doen heb. Omdat ik een innige band met hen ontwikkelde, zonder voorbedachten rade. Het is een gegeven. Men heeft het onderwijs al ontdaan van erotiserende invloeden, laat men nu maar ver weg blijven van de vormingsschrijver, want het enige wat iemand voor kinderen en aanverwanten kan laten schrijven is zijn dagelijkse verbondenheid met hen, zoals men met mensen verbonden is die men liefheeft.”

Triangel uit 2000. Trefwoord, volgens Bol.com: adolescentie.

Later toonde Laenen zich op (inmiddels verwijderde) blogs pleitbezorger voor relaties tussen mannen en jongens en plaatste hij artikelen van andere pedofielen. In 2008 werd hij veroordeeld tot vier jaar cel wegens het misbruik van de voornoemde vijfentwintig kinderen. Na tien maanden mocht hij met een enkelband de cel verlaten.

Goed, díe Gie Laenen dus. Die is inmiddels een literaire persona non grata in België. Zijn uitgeverij wil niks meer met hem te maken hebben en ook online boekhandels als Proxis.be kijken wel link uit: een zoektocht op ‘Laenen’ geeft nul vermeldingen.

Hoe anders bij Bol.com, dat niet moeilijk doet en liefst elf boeken van de schrijvende pedofiel in de verkoop heeft. Er moet immers geld verdiend worden.

UPDATE – Bol.com heeft de boeken van Gie Laenen inmiddels uit het assortiment verwijderd. “We zijn ons ervan bewust dat een ethische kwestie als deze uiterst gevoelig ligt,” aldus pr-manager Maurice Nieuwland.