Spring naar de content

Waarom zou PSV geen kampioen worden?

De vraag in de titel lijkt een overbodige. Uiteraard hebben de Eindhovenaren nog alle kans om kampioen te worden. Als zij in eigen huis winnen van Ajax nemen de zuiderlingen de koppositie op doelsaldo over. Toch lijkt na het gelijkspel tegen Roda JC en de moeizame overwinning op hekkensluiter Willem II de teneur te heersen dat PSV welhaast kansloos is.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Tim Jansen

Natuurlijk wordt dit sentiment gevoed met argumenten, speculaties en voetbalpsychologie. Het zou te veel rommelen binnen de selectie van PSV om een kampioensploeg te vormen. Een gedachte die werd aangewakkerd PSV-directeur Tiny Sanders die ‘vreemd gedrag’ bij zijn spelers constateerde. De spanning en het juk van de jaren zonder titel zouden wegen op de groep. En ja, PSV voetbalt de laatste weken moeizaam, terwijl Ajax steeds vloeiender begint te voetballen. Vitesse, waarvan zelfs de aanvoerder probeert te ontkennen dat ze kampioen kunnen worden, won al zeven wedstrijden op rij. Ajax is sowieso traditioneel sterk tijdens de laatste maanden van het seizoen. PSV mist Locadia en Bouma tegen de Amsterdammers. De Eindhovenaren hebben na zondag, in tegenstelling tot Vitesse en Ajax, niet één, maar twee ploegen uit het linkerrijtje op het programma staan. Rutten wil wraak nemen op zijn oude werkgever en ook de bookmakers hebben meer vertrouwen in een titel voor Ajax.

Allemaal redenen die in meer of mindere mate hout snijden. Zo bezien is het aannemelijker dat Vitesse of Ajax de titel binnensleept. Voetbal wordt echter niet beslist op basis van logica. Antieke voetbalclichés als ‘toppers zijn wedstrijden op zich’, ‘er zijn nog 5 finales’  en mijn favoriet ‘de bal is rond’ zijn de enige zinnige onzinnige opmerkingen over de kampioensstrijd. Zelfs het door mij hierboven genegeerde Feyenoord zou voor het eerst in het eurotijdperk op de Coolsingel kunnen staan. Voetbal is tot op zeker hoogte wetenschap. Hoe meer informatie je verzamelt, hoe meer het besef doordringt dat je eigenlijk niets weet. Zelfs de ijzeren wet van Lineker dat Duitsers na 90 minuten altijd de winnaar blijken te zijn, gaat gelukkig niet op. Eén schrale troost in deze onzekere wereld is dat we uiterlijk op 12 mei weten wie er kampioen wordt.