Spring naar de content

Wanneer komt die eerste Nederlandse profvoetballer eens uit de kast?

Vorig jaar lanceerde de KNVB het actieplan ‘Voetbal voor iedereen’ om homoacceptatie in de voetballerij te bevorderen. Amateurvoetballers die openlijk homoseksueel doken veelvuldig op in de media, BNN besteedde onder de noemer FC Gay een volledige televisieavond aan het onderwerp en afgelopen week was daar de kers op de taart: de UEFA beloonde de KNVB met een heuse prijs.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Tim Cardol

Het actieplan ter bevordering van homoacceptatie in het voetbal werd door de UEFA uitgeroepen tot ‘Best Social Project’ van 2012 en dus was KNVB-voorman Michael van Praag er als eerste bij om zich trots uit te spreken. “Hopelijk inspireert ons actieplan ook andere voetbalorganisaties. Want zeg nu zelf, wie maakt het uit of een doelpunt gescoord wordt door een homo of een hetero?”

Stil in Nederland
Alle goede bedoelingen ten spijt blijft het op het hoogste voetbalniveau in Nederland nog altijd angstvallig stil. Goed, er stonden wel eens een paar Nederlandse voetballers op de cover van het themamagazine L’Homo, maar openlijk uit de kast komen is er vooralsnog niet bij. Niet gemakkelijk ook in stadions waar regelmatig de lelijkste verwensingen van de tribunes rollen en waar Ajax-trainer Frank de Boer het gebrek aan homo’s in de voetballerij afschuift op  hun a-sportiviteit.

In de Verenigde Staten, door Nederland toch niet vaak gezien als het toonbeeld van homotolerantie, gaat het anders. Daar brengt de zogeheten Athlete Alley sinds 2011 topsporters samen in hun streven naar homoacceptatie in de sport. Ook het American Football draagt daar nadrukkelijk en steentje aan bij. De openlijke support van Donté Stallworth, speler van de Baltimore Ravens, voedt tevens de geruchten dat het niet lang meer zal duren voor de eerst American Football-speler uit de kast gaat komen.

Ook Stallworth geeft toe in het verleden niet altijd even tolerant te zijn geweest, maar hij heeft ingezien dat dit niet is hoe het hoort te zijn. “There was a lot of disrespect for gays. I unfortunately was a part of that. But as I got older, I became more ashamed of that and more open to rights for all.”

Hulp bij uit de kast komen
De speler van de Baltimore Ravens is niet de eerste speler uit de Amerikaanse NFL die zich bij de Athlete Alley aansluit. De organisatie streeft er actief naar om topsporters te begeleiden bij het openlijk uit de kast komen en één van de bestuursleden kondigde dan ook recent al aan dat vier NFL-spelers mogelijk spoedig al gezamenlijk uit de kast zal komen.

Amerika mag dan niet altijd ons lichtend voorbeeld zijn, op dit punt valt er voor de Nederlandse voetbalwereld wel degelijk wat te leren. De KNVB mag dan een prijzenswaardige eerste stap hebben gezet. Voor echte bevordering van homoacceptatie in onze voetbalstadions is de oprichting van een Nederlandse variant van de Athlete Alley wellicht een te overwegen volgende stap.