Spring naar de content

John van Zweden: de droom van iedere supporter

We beat the scum.” Deze zin staat in inkt vereeuwigd op de brede rechterbovenarm van John van Zweden, mede-eigenaar van Swansea City. Zelf ziet hij zich meer als fan van de club uit Wales, en van ADO Den Haag. De zin wordt vergezeld met de logo’s van de twee clubs (een zwaan en een ooievaar) en de datum 7 november 2010. Op die dag wonnen zijn clubs van aartsrivalen Cardiff City en Ajax.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Tim Jansen

Van Zweden is de droom van iedere supporter van een betaald voetbalclub. Met zijn kabeltrui, tatoeage en Haagse accent staat hij dichter bij de hooligans dan bij de stijfnekken die de eretribunes bevolken. Luidruchtig geschreeuw volgt wanneer zijn Swansie scoort tegen ‘Bretfoort’ of ‘Tsjelsie’. Exorbitante spelerssalarissen, hoogpolig tapijt in bestuurskamers en champagne in je klauwen, het is aan Van Zweden niet besteed.

Zijn aandeel in Swansea is ettelijke miljoenen waard, maar Van Zweden peinst er niet over om het te verkopen aan een of andere harteloze oliesjeik. Zij kopen clubs alleen maar als speeltje en als het verveelt wordt het net zo gemakkelijk bij het grofvuil gezet. In Quote stelde de Hagenees zelf nog geen miljoen op de bank te hebben en keihard te moeten werken om een mooi salaris te hebben. Maar Van Zweden houdt van zijn vrouw, kinderen en voetbalclubs. Dan is geld bijzaak.

In 2002 kreeg Van Zweden elf procent van de aandelen in handen toen hij meedeed met een groep investeerders die het destijds noodlijdende Swansea van de ondergang moesten redden. De eigenaar van het Haagse behang- en woningparadijs stak 50.000 pond in de club. Op dat moment stond Swansea ergens onderaan in de vierde klasse en een aftocht uit het profvoetbal dreigde. Van Zweden verwachtte zijn geld aan het eind van dat seizoen kwijt te zijn.

Maar ach, het was zijn jeugdliefde. Als zestienjarig jochie werd hij door zijn vader meegenomen naar Fulham-Swansea. Zijn ouweheer had hem altijd liefde voor de underdog bijgebracht dus Swansea, dat onderaan bungelde in de tweede divisie, kreeg zijn sympathie. Eenmaal terug in Den Haag moest Van Zweden weer naar school. Tijdens een Engelse les droeg de leraar de klas op om een Engelse penvriend te zoeken. Van Zweden vond zijn penmaatje in David, een fan van Swansea. Later zou het duo een sleutelrol spelen in het voorkomen van het faillissement van de club.

Iets meer dan tien jaar later speelt de club als eerste team uit Wales in de Premier League en won het zelfs de League Cup. Ik moest denken aan die ene zin. We beat the scum. Alhoewel ik weinig op heb met dit soort haatdragende teksten, vind ik het iets sympathieks hebben in Van Zwedens geval. Ajax is natuurlijk de antipode van de underdog, in ieder geval binnen Nederland. Winnen van de vleesgeworden arrogantie van een hoofdstedelijke topploeg is het hoogst haalbare voor de underdog en haar liefhebbers. Als Swanseas groeiproces in het huidige tempo blijft doorgaan, moet het uitkijken niet het Ajax van Wales te worden. Maar liever nooit meer de underdog, dan bubbelsslurpende sjeiks.

Onderwerpen