Spring naar de content

Na Facebook gaan Winklevoss-brothers nu op hun gezicht met bitcoins

Deze week kondigden de Winklevoss-brothers, bekend van hun gesneefde claim als bedenkers van Facebook en dus in hun ogen de rechtmatige eigenaars, aan dat ze een grote positie hebben in bitcoins.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

Met hun claim op Facebook bleken ze, na veel juridisch gedoe, toch niet zulke goede kaarten te hebben, ze werden met een relatieve fooi afgescheept, tot hun grote woede. Die fooi, aandelen ter waarde van destijds 20 miljoen dollar, is inmiddels wel 200 miljoen dollar waard. Maar het blijft flessengeld vergeleken met de miljarden van Mark Zuckerberg.

In bitcoins claimen ze misschien wel de grootste individuele positie. Donderdagochtend hadden ze die positie, toen de handel tot stilstand kwam nadat de koers van ruim 260 dollar naar 120 was gecrasht. Hun bitcoins waren donderdagochtend zo’n 11 miljoen dollar waard. Inmiddels, ik schrijf rond 15.00 uur vrijdagmiddag een update van dit artikel dat ik vrijdagochtend voor het eerst publiceerde, werd er iets meer dan 41 dollar voor een bitcoin geboden en dus zijn de Winklevosses nu bijna twee derde van hun investering kwijt. Alleen al tussen de eerste en tweede versie van dit artikel liep de koers terug van 70 naar 41 euro. In een paar uur tijd dus.

Een vriendin is al meer dan een jaar helemaal into bitcoins. Mijn vrouw en ik eten regelmatig met haar en haar man en het is moeilijk het gesprek niet ten minste een tijdje daarover te laten gaan. Als belegger, maar ook gewoon als de nuchtere Nederlander die ik probeer te zijn, ben ik buitengewoon kritisch over al dat digitale monetaire geweld. Ik vermoed een enorm schandaal maar of het dat is moet – ik geef het toe – nog blijken.

Mijn vriendin put her money where her mouth is en dat zou haar geen windeieren gelegd moeten hebben. Ze is al vroeg in gestapt op een koers van ergens tussen de €10 en €15. Daarna heeft ze, ook voor familieleden, nog bijgekocht op hogere koersen.

Tijdens ons laatste etentje, ruim een week geleden, ging het er uiteraard weer over. Vlak daarvoor had ze met nauwelijks ingehouden trots nog even de laatste koers door gemaild: €46. Tijdens het etentje gaf ik haar het advies dat ik ook als gewone belegger zou hebben gegeven: haal je inleg eruit plus 25 procent winst en laat de rest voor het moment. Daarna kun je steeds blijven afromen, als er verdere stijgingen zijn. Op die manier zul je in elk geval nooit verloren hebben als deze bubble barst. Want dat barsten, dat lijkt me onvermijdelijk. Ik citeerde Marcel Boekhoorn: van winst nemen is nog nooit iemand armer geworden.

Ik durf mijn vriendin eigenlijk niet goed te vragen of ze mijn advies heeft opgevolgd. Afhankelijk van het moment waarop ik dat zal vragen kan ze er blij mee zijn geweest of zal me een rechtse hoek willen geven.

Want de dagen erna explodeerde de koers nog veel verder, er werd woensdag een top bereikt op ruim €200. Vervolgens klapte de boel nog dezelfde dag in elkaar naar ongeveer de helft. Nog altijd een prachtige winst, als je kocht op €10 of €15.

Op het moment dat ik dit artikel aanpas gaan bitcoins voor zo’n 42 Euro. De vraag wat u daarvan vindt als u woensdag rond de 200 euro alsnog bent ingestapt, mag u zelf beantwoorden. Aan bubbles wordt niet alleen verloren, er wordt ook veel verdiend: het verlies van de een is de winst van de ander. Als ik een advies moet geven – wat ik niet doe – dan is het ervan weg te blijven. Bitcoins kosten te veel mensen heel veel geld. Maar als u dan wilt meedoen, zie het dan als de Staatsloterij. Er is een kans dat u als miljonair eindigt maar die kans is niet groot. Enne: kopen op de bodem. Die heb ik nog niet gezien.

Onderwerpen