Spring naar de content

De grens van Noord- en Zuid-Korea: erg populair, niet zo spannend

Zondag wordt de eerste zomerse dag van het jaar verwacht. Omdat we verder nog maar weinig verwend zijn, zullen veel mensen in gedachten al bezig zijn met waar de zomervakantie naar toe zal gaan. Je kan natuurlijk weer in de sleurhut naar Zuid-Frankrijk of met een rood bandje om in een Turks resort, maar je kan ook voor iets meer spanning gaan.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Tim Cardol

De grens tussen Noord- en Zuid-Korea bijvoorbeeld, die trekt de laatste tijd busladingen vol toeristen die wel iets willen zien van de opgelopen spanningen tussen de twee Aziatische buren, zo meldt Der Spiegel. De grenslijn die wordt gezien als de meest gevaarlijke ter wereld, ziet dagelijks grote groepen toeristen uit de hele wereld aan zich voorbij trekken.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Voor tachtig euro mag je onder begeleiding van een gecertificeerde gids even oversteken bij de grens die aan beide kanten zeer streng wordt bewaakt door soldaten uit beide landen. Hoe wel de politieke spanningen op dit moment groter zijn dan in tijden, is daar, afgezien van de aanwezige soldaten, weinig van te merken. Enige waarschuwing: ‘No one is allowed to wave their finger in the direction of North-Korea’.

Dat Kim Jong-Un onlangs zijn raketten weer in stelling heeft gebracht en meer en meer dreigt met een nucleaire aanval is meer een reden om in grotere getale het avontuur op te zoeken, dan om weg te blijven bij de zwaarbewaakte grenspost. De enige spanning die de vakantiegangers voorgeschoteld krijgen is het zwakke geluid van explosies in de verte. Die wordt waarschijnlijk veroorzaakt door herten of zwijnen die zo ongelukkig zijn in de gedemilitariseerde zone op een landmijn te stappen.

Mocht je ondanks een klaarblijkelijk gebrek aan urgent gevaar rond de Aziatische schurkenstaat toch te bang zijn om de lange reis te maken dan is er ook een makkelijker oplossing. Persbureau Reuters heeft een livestream opgezet die op gezette tijden de grens van China en Noord-Korea in beeld brengt. Dat is bijna net zo spannend als een bezoek aan die andere grenspost.

Onderwerpen