Spring naar de content

Mag het niveau bij Buitenhof flink omhoog?

Gisteren keek ik met een half oog weer eens naar Buitenhof. Eigenlijk ben ik al heel lang geleden afgehaakt. Maar voor mijn standpunt dat ik de interviewers – en vaak ook de gasten – van een abominabel niveau vond, kreeg ik nauwelijks de handen op elkaar.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

Want het ging toch om kanonnen als Clairy Polak en Peter van Ingen? In de ogen van de kijker heel bekwame types, erudiet, goed ingevoerd en met buitengewone kennis van zaken. Ik vond dat helemaal niet. Hoewel ze opgewonden oogden en zich ogenschijnlijk messcherp manifesteerden, hadden hun gasten meestal geen kind aan ze. Ik vond ze doorgaans ronduit slecht voorbereid en blijk geven van heel weinig kennis van zaken. Met superieure en vileine glimlachjes vroegen ze dan écht door, althans dat denkt u. God, wat zit u te genieten, u hoort er echt bij. Want de gemiddelde kijker vindt het al heel wat als daar hotshots uit politiek en bedrijfsleven aanschuiven en er over onderwerpen wordt gesproken waar je zelf geen verstand van hebt. Dan heb je na Buitenhof het gevoel dat je helemaal bent bijgepraat. En dat kun je dan – onder vrienden en familie – terloops laten vallen: heb je die en die gezien in Buitenhof? Wisten ze in elk geval dat jíj daar altijd naar kijkt en dus goed geïnformeerd bent.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Clairy Polak en Peter van Ingen zij inmiddels afgeserveerd. Tijd en gelegenheid om een kwaliteitsslagje te maken, zou je denken. Maar niet bij Buitenhof. Gisteren mocht Pieter Jan Hagens, het eeuwige talent van de Nederlandse serieuze journalistiek. Ik heb niet de hele uitzending gezien, ik viel erin bij Flip de Kam en Robin Linschoten. Wat zouden deze twee belegen heren u en mij te vertellen hebben over het sociaal akkoord? Nou niks. Het reanimeren van twee voorheen uitgesproken types kan best eens verfrissend werken. Maar dat deed het niet. Geen mening of standpunt dat in de dagen daarvoor al niet tientallen keren in andere media door andere media was uitgesproken. Het kabbelde fijn voort, Pieter Jan stelde de obligate vragen en kreeg de obligate antwoorden.

Een daarna gehoorde zogenaamde internationale specialist in internetcriminaliteit – het hoofd van zo’n afdeling bij Interpol – kwam nog in verhullend maar indrukwekkend taalgebruik vertellen dat ze er alles aan doen om die bankhacks te voorkomen. Maar hoe en wanneer het zover zou zijn. Your guess is as good as mine. Want ja, we hebben het over óf 16 jarige pubers óf echte criminele organisaties. Goh, dat wist ik nog niet. Dat interview ging natuurlijk even in het Engels, Buitenhof is enorm internationaal.

Toen kwam Dick Boer, bestuursvoorzitter van Ahold. Wat hij met al dat geld ging doen dat Ahold op de bank heeft. Hagens glom, dat hij dat toch maar wist. Als hij zich in de materie zou hebben verdiept zou hij weten dat Ahold – bijvoorbeeld – midden in een aandeleninkoopprogramma zit waarmee een half miljard is gemoeid. Om eens wat te noemen. Aangesproken op de clash met de vakbonden die Ahold recent had en de in het sociaal akkoord opgenomen aanpakken van de ‘0’-urencontracten kon Dick Boer rustig uitleggen dat het bij Ahold om vele tienduizenden scholieren en studenten gaat die zo wat bijverdienen. En waarvoor dan ook een uitzondering is gemaakt. Vervolgens kwam het op de voedselkwaliteit in Nederland, het afgekloven paardenvleesverhaal. En of Ahold die plofkippen niet eens uit het schap moest halen. Doet het ook altijd goed. Waarop Dick Boer fijntjes kon opmerken dat Albert Heijn, met een marktaandeel van rond de 30 procent, al goed is voor de verkoop van 75 procent van de in Nederland geproduceerde ‘verantwoorde’ kip. En dat de meeste plofkippen Nederland verlaten naar een buitenland waar die discussie niet speelt. En waar Ahold dan ook niets mee te maken heeft. Ook dat was voor Pieter Jan groot nieuws, meer vragen had hij niet.

Voor Dick Boer was het een rustig kwartiertje, als hij zich al zorgen maakte over de scherpte van het interview: hoefde helemaal niet. Niet bij Buitenhof.

Ik beloof u dat ik het ergens in 2014 wel weer probeer, kijken naar Buitenhof. Maar eigenlijk hadden ze het beter kunnen afschaffen en Eva Jinek dat tijdstip kunnen geven. Die kreeg gisteren uit Halbe Zijlstra wel uitspraken die de moeite waard waren en het nieuws domineerden.