Spring naar de content

Cyprus doet de markt voor goud sidderen. Featuring: Jacobse en Van Es

Zojuist flitst een bericht van Bloomberg, de financiële service die nog altijd eigendom is van oprichter en huidig burgemeester van New York, Michael Bloomberg over mijn scherm.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

De prijs van een goudfuture daalt in Amerika nog voor de opening van de beurs daar met 100 dollar per ounce, de eenheid waarmee wordt gerekend. We staan nu rond de 1.400 dollar. Het bericht dat Cyprus zou overwegen de 400 ton die de Cypriotische Centrale Bank bezit in te zetten om aan financiering te komen, doet de goudmarkt nog meer sidderen dan-ie al deed. Want elke ton vertegenwoordigt 32.000 ounces, tegen 1.400 dollar per ounce dreigt er een partijtje van zo’n 18 miljard op de markt te komen. Dat drukt de prijs. Nogal.

Over goud en zilver heb ik vaak geschreven. Het zijn commodities met grote kwaliteiten. Bubble-kwaliteiten wel te verstaan. Daarom lenen ze zich niet voor de portefeuille van een gewone belegger. In mei vorig jaar bracht goud heel even meer dan 1.800,- dollar op. Het jaar ervoor – u weet wel, toen iedere deskundige u opriep om er in te beleggen – raakten we zelfs even boven de 1.900 dollar.

In december 2012 voorspelde goudguru Willem Middelkoop nog dat goud in 2013 uit zou breken. Niks is onmogelijk en het jaar duurt nog lang. Maar met een verlies van ruim 25 procent in twee jaar is het maar de vraag of de gelovigen van 2011 en 2012 er heel veel zin in gaan krijgen. Volgens Middelkoop gaan we nog dit jaar boven de 2.000 dollar. Overigens verkocht hij zijn eigen handelsonderneming in goud destijds – heel goed getimed – aan Value8, het beursfondsje van voormalig VEB-directeur Peter Paul de Vries. Daar doet het op dit moment flink pijn.

Daarom nog maar een keer deze link met eeuwigheidswaarde, het klopt nog allemaal: Jacobse en Van Es wisten het al.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, ASML, DSM, Heineken, KPN, Shell en Unilever en is Short in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn. Volg Dr Doom op Twitter.
———

Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen

Volg HP/ De Tijd op Twitter