Spring naar de content

Kleuren luisteren in het Stedelijk Museum

Hoe ervaart iemand die geen kleur kan zien het Stedelijk Museum? Neil Harbisson uit Ierland is letterlijk kleurenblind. Hij werd geboren met achromatopsie, een afwijking waardoor zijn wereld enkel bestaat uit zwart, wit en een heleboel grijs.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

Enkele jaren geleden was de Ier het zat: hij wilde óók de schoonheid van kleur ervaren, net zoals (bijna) alle andere mensen op deze wereld. Samen met wetenschappers ontwikkelde hij de eyeborg, een camera die kleur omzet in geluid en via een botconductie naar zijn gehoor brengt. En met succes: Neil kan nu ook kleur ervaren. Niet door ernaar te kijken, maar door ernaar te luisteren.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Door de ontwikkeling van dit hulpmiddel is Harbisson de eerste cyborg ter wereld. Onlangs was hij in Nederland. Motherboard, een onderdeel van Vice Nederland, nam de kleurrijke kleurenblinde Ier mee naar het Stedelijk Museum in Amsterdam en onderzoekt hoe hij de kunst ervaart en hoe de toekomst eruit ziet voor de versmelting van mens en technologie.