Spring naar de content

Tsjakka! Emile Ratelband for president!

“Het enige wat nog aan Mark Rutte’s oproep ontbrak, was tsjakka.” Het zijn de fraaie doch harde woorden van CDA-leider Sybrand Buma in de Telegraaf dinsdag. In één simpel zinnetje maakt de normaal niet zo mediagenieke Buma de beste samenvatting van het met zo veel bombarie gepresenteerde Sociaal Akkoord van vorige week.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Pieter Yspeert

Na het bereiken van het akkoord riep premier Rutte de Nederlanders op om vooral geld uit te geven. Alleen als de brave onderdanen hun portemonnee trekken en het geld laten rollen  kunnen de uitgestelde bezuinigingen ook echt afgesteld worden.

In het geval van – hier enigszins gepaste – burgerlijke ongehoorzaamheid daalt het bezuinigingspakket met daarin onder meer een nullijn voor de zorg en de ambtenarij alsnog als een straf over Nederland neer.

“Ga maar geld uitgeven! Ga naar de winkel, tsjakka! Dan komt alles goed. Maar als Nederland Emile Ratelband in het Torentje had willen hebben, dan hadden we hem wel gekozen”, stelt Buma in De Telegraaf.

Ondertussen is er op het liberale schip al muiterij. Zondag stelde fractievoorzitter in de Tweede Kamer bij Jinek op zondag onomwonden dat de drieprocentsnorm ook in 2014 wel degelijk heilig is. En ook Edith Schippers vertrouwen in kapitein Rutte lijkt almaar verder af te brokkelen.

Brengt ons terug naar de opening van dit stuk: Emile Ratelband als minister-president van Nederland. Verfrissend zou het zeker zijn. Zelf is hij nog niet zo overtuigd, laat de eminente motivator op Twitter weten:

Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen

Volg HP/ De Tijd en Pieter Yspeert op Twitter

Volg HP/ De Tijd op Facebook