Spring naar de content

Het is de hoogste tijd voor de VVD om de rijen te sluiten

Het is hommeles binnen de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie. Kopstukken uit de grootste partij van Nederland zijn het oneens over de te varen koers. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Pieter Yspeert

Minister-president Mark Rutte wil graag aan de vanuit Brussel opgelegde norm van een maximaal begrotingstekort van drie procent voldoen. Echter wil hij ook weer niet al te veel bezuinigen. Het leidde tot een zwakke oproep om vooral geld uit te geven zodat de schatkist via btw-inkomsten weer vol (genoeg) raakt.

Slippertje
Zijn rechterhand is minister van Volksgezondheid Edith Schippers. Zij leek in een interview met het Algemeen Dagblad minder overtuigd van het nut van de norm. Dinsdagavond herstelde ze haar slippertje echter door zich achter de regels te schuilen en ook wel degelijk drie procent begrotingstekort als maximum te beschouwen.

Halbe Zijlstra, fractievoorzitter van de liberalen in de Tweede Kamer, was al eerder openhartig. Hij stelde het liefst te werken met een tekort van nul procent, maar toch echt maximaal drie.

En dan zijn er nog de eeuwige mastodonten. Iedere (oude) politieke partij heeft er wel een paar. Mannen – het zijn meestal mannen – die zich bij een onaangename beslissing kritisch uitlaten over de richting van hun partij. De VVD heeft Frits Bolkestein, Hans Wiegel en Ed Nijpels. De drie wijzen uit het nog vrij recente verleden zijn fel tegenstander van verdere bezuinigingen en noemen de Brusselse drieprocentsnorm “niet heilig”.

Rijen sluiten
Naar buiten probeert de VVD heus te verkopen dat er geen grote chaos is, de tegenstrijdige meningen doen wel degelijk anders vermoeden. Het is inmiddels de hoogste tijd de rijen te sluiten. Immers, over een half jaar moet er wellicht alsnog extra bezuinigd worden. Een gegeven dat eind 2013 peilingtechnisch niet erg gunstig zal zijn. En dat is vervelend voor de VVD aangezien in het voorjaar van 2014 gestemd wordt in de gemeenteraden.

In de landelijke peilingen is de VVD inmiddels weggezakt tot tussen de 21 (Maurice de Hond) en 29 (Politieke Barometer) virtuele zetels. Een stuk minder dan de 41 die de partij op dit moment in de Kamer bezet houdt.

Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen

Volg HP/ De Tijd en Pieter Yspeert op Twitter

Volg HP/ De Tijd op Facebook